Principalele obiective avute în vedere de CSM în 2007 au vizat creşterea calităţii actului juridic şi a încrederii populaţiei în justiţie. ?Pentru atingerea acestor obiective au fost avute în vedere următoarele direcţii de acţiune: unificarea practicii judiciare, ocuparea posturilor vacante din sistem şi planificarea resurselor de personal pe următorii 5 ani, consolidarea capacităţii instituţionale a Consiliului, colaborarea eficientă cu toate instituţiile sistemului judiciar?, a spus preşedintele Pandrea.
Pandrea a recunoscut că accesul în magistratură pe bază de concurs a fost, în 2007, la fel de deficitar ca şi în cursul anului 2006, doar doi candidaţi reuşind să promoveze concursul organizat la 3 iunie 2007.
Ocuparea a unor funcţii de conducere la instanţe şi parchete a constituit un alt obiectiv prioritar al CSM. În acest sens, au fost organizate două concursuri, rezultatele acestora fiind, însă, modeste.
Despre bilanţul activităţii CSM a vorbit şi procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi care a subliniat că CSM trebuie să asigure independenţa şi reputaţia procurorilor -
Potrivit raportului de activitate, CSM a dinamizat rolul Institutului Naţional al Magistraturii, prin sporirea numărului auditorilor de justiţie, în aşa fel încât, pe termen mediu, să fie asigurat întregul necesar de judecători şi procurori, luându-se în calcul şi procesul natural de eliberare din funcţie, prin pensionare, demisie.
La alegerile CSM din 2007, când preşedinte a fost ales judecătorul Anton Pandrea iar vicepreşedinte, procurorul Dan Chiujdea, şeful statului i-a rugat pe membrii CSM să contribuie prin activitatea lor nu doar la a trece cu bine "testul supravegherii" de către Comisia Europeană în următorii trei ani, ci să facă "o probă că România are o justiţie performantă".
Antena3.ro