Ioana Maria Vlas a declarat, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, că strategia de fraudare a FNA i-a aparţinut omului de afaceri Sorin Oviu Vântu.
"Doresc să se consemneze că în motivele de apel chiar distinsul reprezentant al Ministerului Public a afirmat că strategia de fraudare a FNA a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vântu, iar eu o menţin întru totul", a spus Ioana Maria Vlas.
Ioana Maria Vlas a mai susţinut că FNA funcţionează şi în prezent, dar a rămas cu active mai mici. Vlas a mai spus intenţiona să transforme fondul într-unul de asigurări sau de pensii private.
"FNA era un fond pe termen lung şi era menit să asigure, din câte ştiu eu, necesităţi ale oamenilor cum ar fi bani pentru şcolarizarea elevilor sau alte probleme de acest gen. Se făcea pe bază de contract pe termen lung. Eu nu am avut niciodată intenţia de a frauda pe cineva, chiar am dorit să transform FNA într-un fond de pensii privat sau chiar de asigurare, dar lumea nu a înţeles", a declarat Vlas.
În dosarul prăbuşirii FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune. În calitate de preşedinte al SOV Invest, în perioadele aprilie - decembrie 1999 şi martie - aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori. Paguba totală a fost estimată la peste 25 de miliarde de lei vechi, sumă calculată la nivelul anului 2000.
Iniţial, în dosarul FNA au mai fost trimişi în judecată Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare şi participaţie la abuz în serviciu în formă calificată.
În luna iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA să fie reanalizate şi completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas să fie judecată în continuare. Această soluţie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însă Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat.
Fondul Naţional de Acumulare a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiară SOV Invest. În luna mai 2000, ca urmare a prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, FNA şi-a întrerupt activitatea.
În 23 martie 2006, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar, Nicolae Popa a fost judecat în lipsă şi condamnat la 18 ani de închisoare. Gravil Bătrân a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu.
Instanţa i-a obligat pe Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa, în solidar cu SOV Invest SA, Banca Comercială "Ion Ţiriac", CEC, SVM, Gelsor SA şi Comisia Naţională de Valori Mobiliare, la restituirea sumei de 40,4 miliarde de lei vechi către 13.200 de investitori la FNA şi către statul român, reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare Bucureşti.
Următorul termen în procesul privind prăbuşirea FNA va avea loc pe 2 aprilie, la Tribunalul Bucureşti.
Antena 3