PRIMELE IMAGINI DE LA INCIDENT - FILMATE DE UN PASAGER:
Concluziile comisiei de anchetă - -
Comisia care anchetează împrejurările în care avionul Romavia a ieşit de pe pistă a prezentat primele concluzii. Piloţii le-au povestit inspectorilor că avionul nu a mai putut fi controlat după ce a luat contact cu pista. Expertiza tehnică a arătat că trenul principal de aterizare al avionului a fost distrus. Într-un comunicat de presă, Compania Carpatair afirmă că răspunderea operaţională şi cea privind siguranţa zborului aparţin companiei Romavia, proprietarul aeronavei.
Incidentul, prin ochii unui pasager -
Unul dintre pasageri a povestit pentru Antena 3 cum s-a petrecut incidentul, aşa cum l-a perceput ca participant la zbor. ?În momentul în care a atins pământul, am simţit că avionul nu este controlat. Aeronava a deraparat şi toată lumea s-a speriat. Aşteptam explozia, cum am văzut în filme. Am coborât însă şi după aceea nu a mai fost nicio problemă, în afară de ploaie?, a spus el.
Sorin Stoicescu, expert în probleme aviatice, a explicat pentru Antena 3 că în condiţiile meteorologice date este foarte posibil ca un astfel de eveniment să se producă. ?Pericolul acvaplanării, cumulat cu vântul de forfecare la aterizare putea să determine aşa ceva?.
Directorul aeroportului din Craiova, Mircea Dumitru, a declarat pentru Antena 3 că avionul a fost închiriat de Carpatair pentru efectuarea acestei curse. ?Avionul a făcut cursa pe care o face în fiecare după-amiază?, a precizat acesta, declarând că s-a recurs la soluţia închirierii din cauza numărului mare de pasageri. Pe aeroportul din Craiova nu a existat însă nicio problemă, a declarat el.
În ultimele luni, pe aeroporturile din România au avut loc mai multe accidente în care au fost implicate aeronave care au ratat aterizarea. Cele mai multe au fost cauzate de vreme. Excepţia - cea din decembrie anul trecut, când lipsa de comunicare între turnul de control şi piloţi putea să ducă la o tragedie. La sfârşitul anului trecut, o aeronavă Boeing 737 a companiei TAROM a lovit o maşină de balizaj aflată pe una din pistele de decolare ale aeroportului Otopeni.
La bordul avionului se aflau 127 de pasageri, cu destinaţia Sharm el Sheik, în Egipt. În urma impactului cu maşina echipei de balizaj aflată pe pistă, avionul a rămas fără roata din faţă şi a parcurs aproape 300 de metri în câmp. Pasagerii au scăpat doar cu o sperietură, iar câţiva s-au ales cu răni uşoare.
Accidente asemănătoare s-au întâmplat şi pe alte aeroporturi din ţară. Pe 8 ianuarie 2008, un avion cu 89 de pasageri a ratat aterizarea pe aeroportul internaţional din Bacău. Roata din faţă a avionului s-a rupt, iar aeronava a parcurs aproape 500 de metri pe burtă, până să se oprească într-un morman de zăpadă. Nu s-au înregistrat victime. Avionul, operat de o companie low-cost, avea ca destinaţie finală capitala Italiei, Roma.
Un alt accident similar a avut loc pe 16 decembrie 2007, pe aeroportul din Arad. O aeronavă a unei companii low-cost, cu 64 de pasageri la bord, a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pistă. Nici de această dată nu s-au înregistrat victime, dar aeroportul a fost blocat vreme de câteva ore, pînă cînd pista a putut fi eliberata, iar traficul aerian reluat.
Antena3.ro