Conform studiului efectuat de cercetător, temperaturile mai ridicate ar putea chiar contribui la reducerea numărului uraganelor care au loc în Oceanul Atlantic. Schimbarea la 180 de grade a opticii cercetătorului a reaprins dezbaterea în Statele Unite în ceea ce priveşte legătura dintre uragane şi încălzirea globală.
Încă din 2005, când uraganul Katrina a devastat oraşul New Orleans, ecologiştii au privit uraganele ca simboluri ale efectelor devastatoare produse de schimbările climatice. Studiul doctorului Knutson, care se bazează pe modele elaborate cu ajutorul computerului, scoate la iveală faptul că uraganele se vor forma mai rar, dar vor fi mult mai violente, la sfârşitul acestui secol.
De asemenea, uraganele vor fi însoţite de precipitaţii cu mult mai abundente. Doctorul Knutson şi colegii săi de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (National Oceanic & Atmospheric Administration), de la Princeton, oraşul New Jersey, au urmărit evoluţia uraganelor din luna august şi până în octombrie, între anii 1980 şi 2006.
Datele au fost introduse în computer, împreună cu simularea unor condiţii atmosferice similare cu cele din prezent, pentru a observa shimbările produse în acest fel. În aceste condiţiile climaterice „mai calde” s-ar fi produs cu 27 la sută mai puţine furtuni tropicale şi cu 18 la sută mai puţine uragane.
Echipa a concluzionat că frecvenţa din ultima vreme a uraganelor nu se datorează temperaturilor mai ridicate din oceanul Atlantic, ci de temperaturile diferite dintre oceane. Încălzirea neuniformă a tuturor bazinelor oceanelor nu generează ma multe uragane, au declarat cercetătorii.
Metodele utilizate de profesorul Knutson au fost însă criticate de alţi experţi în uragane. Kerry Emanuel, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a declarat că simularea pe computer folosită de Tom Knutson este greşită şi acest lucru poate fi demonstrat.
Kevin Trenberth, un alt cercetător al fenomenelor climatice, a declarat că modelul folosit de doctorul Knutson „nu a reuşit să reproducă furtunile cu niciun fel de precizie”. Studiul doctorului Knutson a fost publicat pe site-ul revistei Nature Geoscience.
Antena3.ro