Ion Iliescu: Acuzaţiile care mi se aduc sunt eminamente politice -
IMAGINI ALE VIOLENŢELOR DIN 13 IUNIE -
Manifestaţiile din Piaţa Universităţii s-au terminat imediat după alegeri, în mai. Un grup de grevişti a rămas însă pe loc, 3 săptămâni, în nişte corturi. Pe 11 iunie, vicepremierul Vătăşescu a reuşit să aibă un dialog cu ei; aveau o singură revendicare, spune Ion Iliescu ? să se creeze o televiziune liberă. După un dialog pertinent, ei s-au angajat că se retrag.
Pe 13 iunie a început ?anarhia?. Ministerul Afacerilor Interne a fost sub asediu permanent, iar militarii aduşi din afară erau incendiaţi. ?Pentru auto-apărare, oamenii din interior au tras în aer şi, prin ricoşeu, 2 gloanţe au ucis 2 oameni?. Dar ?de la Ministerul de Interne s-a atras atenţia în mod deosebit să nu se tragă. Cei care apărau televiziunea nu au făcut un gest ca să îi oprească pe cei care au devastat televiziunea?.
În ceea ce priveşte minerii, fostul preşedinte a declarat că apelul său nu i-a vizat pe ei, ci populaţia. ?Au venit cetăţeni din judeţe vecine, nu numai minerii. Dacă nu existau actele rebele din 13 iunie, nu era nimic?.
Ion Iliescu este de părere că ?au existat nişte forţele care au provocat acţiunile din 13 iunie, pentru a genera acţiuni violente din partea statului?. Preşedintele a căutat însă să treacă peste acest lucru - ?chemarea mea politică a fost spre reconciliere naţională?. ?Nu minerii au adus violenţa în viaţa politică românească. Cei din 13 iunie au fost cei care au început violenţele, nu minerii?.
Potrivit unor surse judiciare, Ion Iliescu urmează să fie citat pentru audiere la Secţia Parchetelor Militare. Ancheta este o parte desprinsă din dosarul privind mineriada din '90 şi vizează implicarea mai multor ofiţeri în rezervă din Ministerul de Interne în uciderea prin împuşcare a patru persoane, în Piaţa Universităţii.
Antena3.ro