Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost scos, marţi, din sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova şi dus la Judecătoria Ploieşti, unde procurorii au propus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorii au decis, însă, plasarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile.
Update 17:57: La ieșirea de la Parchetul Curții de Apel Prahova, Horațiu Potra a spus că nu îl deranjează brățara electronică și a motivat că nu are nimic de ascuns.
„Nu mă deranjează brățara electronică, nu am nimic de ascuns”, a declarat Horațiu Potra, după ce fost eliberat din arest.
Horațiu Potra va purta brățară de monitorizare pe perioada controlului judiciar.
Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, avocatul lui a declarat în fața judecătorilor că Potra nu a fost implicat niciodată în incidente violente, în țară sau străinătate și că acesta are parte de linșaj mediatic, iar lucrurile nu sunt așa cum se prezintă în spațiul public.
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţi, între care aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.
De asemenea, cei doi sunt obligaţi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.
Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă. Aceasta a fost deja contestată de către Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup şi, conform unor surse judiciare, o contestaţie va fi formulată şi de către procurori.
Ieri au fost 12 percheziții la adrese din judeţele Sibiu, Ilfov, Bucureşti. Potra a insistat să fie scos din arest și dus la Mediaș ca să asiste la percheziții.
Ordonanța de reținere pe numele lui Potra a expirat luni, la ora 23:00, iar acesta a fost pus în libertate. Ulterior, având în vedere dovezile găsite în locuința din Mediaș, s-a emis mandat de aducere pentru noi audieri. Potrivit surselor Antena 3 CNN, în casa lui Horațiu Potra s-au găsit 2,2 milioane de dolari.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi un tânăr de 22 de ani, Andrei Florin Lup, care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova, în această maşină fiind găsit un întreg arsenal de arme.
Şi pentru Andrei Florin Lup procurorii au cerut arestarea preventivă, arată datele publicate pe portalul instanţelor de judecată.
Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că Potra nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.
Ce acuzații i se aduc lui Horațiu Potra
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, descinderile au avut loc într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracţiunile de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică, la locuinţele deţinute de Potra, dar şi în alte spaţii "în care se presupune că au existat întâlniri între acesta şi alte persoane bănuite de implicare în săvârşirea acestor infracţiuni".
"În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora", se arată în comunicat.
Legătura dintre Călin Georgescu și Horațiu Potra
Între timp, luni seara, Antena 3 CNN a publicat, în exclusivitate, fotografii cu Horațiu Potra și Călin Georgescu, care dovedesc cum a mințit candidatul la alegerile prezidențiale când a susținut că nu îl cunoaște pe liderul mercenarilor.
Liderul mercenarilor români, Horațiu Potra, s-a văzut cu Călin Georgescu şi neo-legionarul Eugen Sechila, la o fermă de cai din Ciolpani, sâmbătă. Întâlnirea, care a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Potra să fie săltat din drumul spre capitală, cu un arsenal în mașină, a fost confirmată de patronul fermei.
Horațiu Potra e acuzat de comiterea de atrocități în Africa. Rețelele sociale s-au umplut de fotografii și relatări din Congo
Horațiu Potra, mercenarul cu legături cu Călin Georgescu, și banda sa de mercenari au avut o activitate intensă în Africa, mai ales în Republica Democratică Congo, unde aceștia ar fi comis atrocități alături de alte grupări armate paramilitare din regiune, conform unor postări pe rețelele sociale, apărute la puțin timp după arestarea lui Potra la București.
„Domnul Horațiu Potra, care conduce o bandă de mercenari în estul Republicii Democratice Congo, a fost arestat în țara sa, România, când a fost prins înarmat până în dinți într-un convoi care se îndrepta spre București.
Acest om, recrutate de mai multă vreme de guvernul din Kinshasa, antrenează și conduce operațiuni militare pentru FARDC (forțele armate ale Congo – n. red.), are legături cu Wazalendo (o grupare paramilitară dintr-o provincie congoleză – n. red.) și cu FLDR (rebelii rwandezi din Congo – n. red.) din estul Congo. Aceștia au fost implicați în încălcări grave ale drepturilor omului împotriva civililor, mai ales împotriva comunităților Tutsi, care sunt țintite frecvent de grupări armate și prin care se răspândește ideologia genocidară anti-Tutsi.
În februarie 2024, Horațiu Potra a fost văzut în locurile în care milițiile Wazalendo, FDLR și FARDC au luat mai mulți membri ai comunității Tutsi, i-au torturat și le-au tăiat capetele.
În ciuda participării acestor grupări de mercenari europeni, care comit acte grave împotriva drepturilor omului și a populațiilor civile, prin atacuri sistematice la adresa populației Tutsi, UE, SUA și ONU nu au făcut niciodată declarații ferme de condamnare a prezenței acestor mercenari în Kivu, alături de grupări armate”, se arată într-o postare pe Twitter a Maisha RDC, un ONG congolez care se ocupă de studierea discursului urii și a instigărilor la genocid.
„Fără să discutăm de afacerile interne ale României, Franței și Rusiei, Horațiu Potra este implicat și în Congo (DRC), acolo unde a fost contractat ca mercenar șef și lucrează pentru Tshisekedi (Felix Tshisekedi, președintele DRC – n. red.), pentru «a-l proteja» pe acesta alături de FDLR și pentru a comite violențe în provinciile estice ale Kivu (provincii congoleze măcinate de un război civil constant din 2004 și până astăzi – n. red.)”, scrie și Albert Rudatsimburwa, jurnalist din Congo.