Aproape 3.000 de sindicalişti de la combinatele siderurgice din toată ţara au ieşit miercuri în stradă la Galaţi. Principalele cereri ale protestatarilor sunt legate de proasta salarizare şi de lipsa de interes manifestată de patronat, care potrivit sindicaliştilor, încă nu a negociat contractul colectiv de muncă. Alte revendicări au fost îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, încetarea concedierilor şi modernizarea sistemelor de producţie.
Protestul siderurgiştilor, la care au participat delegaţii din toată ţara, a început cu o jumătate de oră întârziere faţă de ora anunţată iniţial. Organizatorii contau pe prezenţa a peste 9.000 de sindicalişti, însă pe platforma din faţa Casei de Cultură din Galaţi nu au fost prezenţi decât aproape 3.000 de persoane.
Sindicaliştii au reclamat condiţiile proaste de lucru, salariile foarte mici comparativ cu munca depusă şi cu programul prea încărcat, dar şi dezinteresul patronatului din domeniul siderurgic. Dacă revendicările siderurgiştilor nu vor fi acceptate de patronat, liderii sindicatelor ameninţă cu noi mişcări de protest.
La proteste au participat doar membrii sindicatului Metarom, din partea Combinatului Siderurgic Mittal Steel Galaţi. Conducerea celuilalt mare sindicat, "Solidaritatea", a cerut membrilor săi să nu se ralieze protestelor organizate de liderii Metarom, pe care-i acuză că-şi urmăresc interesele personale.
Miting şi la Braşov Alt oraş, alt protest.
Aproape 100 de taximetrişti independenţi au protestat pe străzile din
Braşov împotriva condiţiilor de lucru şi a intereselor firmelor mari de taximetrie din oraşul de la poalele Tâmpei. Potrivit liderilor protestului, autorităţile îi persecută pe taximetriştii independenţi - după ce la început le-au închis parcările, mai nou poliţiştii comunitari au primit dreptul să-i amendeze oriunde i-ar găsi.
Coloana de taximetre a plecat de la periferie şi a traversat oraşul Braşov pînă în centru. Taximetriştii spun că nu se respectă legea şi că sunt persecutaţi constant de poliţia comunitară, care a primit dispoziţii să-i amendeze cu sume mult mai mari decît amenzile pe care le poate da poliţia rutieră, pentru aceleaşi contravenţii.
O altă neregulă semnalată de taximetriştii braşoveni este numărul mare de maşini care lucrează ilegal ca taxiuri. Acestea nu-şi declară veniturile şi au tarife sub nivelul pieţei.
Antena3.ro