Antena 3 CNN Actualitate FACIAS spune că mii de familii nu au apă caldă și căldură din cauza lui Nicușor Dan: „A suspendat lucrări de construcție esențiale”

FACIAS spune că mii de familii nu au apă caldă și căldură din cauza lui Nicușor Dan: „A suspendat lucrări de construcție esențiale”

G.A.
2 minute de citit Publicat la 15:35 20 Noi 2024 Modificat la 15:35 20 Noi 2024
nicusor dan
FACIAS transmite că Nicușor Dan a suspendat lucrări de construcție esențiale pentru bucureșteni. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuză un abuz grav din partea primarului general Nicușor Dan, din cauză căruia mii de familii nu au apă caldă și căldură în pragul iernii.

 „Nicușor Dan, printr-o notă emisă în luna august a acestui an, a suspendat lucrări de construcție esențiale pentru bucureșteni, inclusiv reabilitarea rețelei de termoficare Grozăvești, vitală pentru căminele CP3-CD2, precum și alte lucrări, racorduri și branșamente la rețelele de utilități publice. În pragul iernii, mii de familii suferă din cauza lipsei de căldură, apă caldă și a altor servicii esențiale, afectând semnificativ viața și confortul bucureștenilor. Într-un răspuns oficial transmis de Primăria Municipiului București (PMB) către FACIAS, se confirmă că, din 8 august până în 8 noiembrie 2024, un număr de 318 dosare au fost înregistrate și suspendate în cadrul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC), fără a putea fi supuse dezbaterii. Aceste dosare vizează proiecte majore de interes public, precum: 147 de dosare care includ lucrări de reabilitare, racorduri și branșamente la rețelele de utilități publice (apă, canalizare, gaze, energie electrică), reabilitarea rețelei de termoficare din zona Grozăvești, necesară pentru căminele studențești CP3-CD2, 70 de dosare pentru construcția sau modernizarea de locuințe unifamiliale și locuințe colective, lucrări de infrastructură pentru transportul public, inclusiv reabilitarea liniilor de tramvai și construirea de pasarele pietonale, repararea planșeului și a infrastructurii din zona Piața Unirii”, spune FACIAS într-un comunicat de presă.

Potrivit Fundației, Nicușor Dan a suspendat emiterea de acorduri și avize pentru PUZ (Plan Urbanistic Zonal), PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) și DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) și încearcă să centralizeze întreg procesul, cu el unică autoritate competentă pentru a aviza toate aceste proiecte.

„Motivația primarului general a fost că avizele emise de CTC nu țin cont de întregul context urbanistic și juridic pe care îl avizează și sunt de multe ori în contradicție cu poziția juridică a Primarului”, mai adaugă FACIAS.

Fundația consideră că această justificare ignoră natura exclusiv tehnică a Comisiei Tehnice de Circulație (CTC), al cărei rol, conform legii, este de a emite recomandări și avize bazate pe criterii strict tehnice, fără a implica aspecte juridice. CTC, alcătuită din specialiști, are responsabilitatea de a emite opinii și recomandări de specialitate pentru acorduri de principiu și avize destinate documentațiilor DTAC, PUZ și PUD. Aceste opinii sunt limitate la aspecte tehnice și nu iau în considerare cadrul juridic, întrucât verificarea conformității legale este de competența exclusivă a Direcției Juridice a PMB, nu a CTC.

FACIAS atrage atenția că în proiectul de modificare a organizării CTC, aflat în procedură de transparență decizională, la articolul 24, alineatul (3), din Anexa 1, se propune ca toate avizele pentru PUZ, PUD și DTAC să poată fi semnate și de către Primarul General, Nicușor Dan, în locul Directorului Executiv Direcției Transporturi, atribuție care, anterior, era în sarcina exclusiva a acestuia. 

„Acest demers de centralizare a deciziilor de avizare pentru PUZ, PUD și DTAC, prin care Primarul General își rezervă prerogativa de a semna personal avizele emise de Comisia Tehnică de Circulație, este nejustificat și profund contrar interesului public. O astfel de schimbare ridică întrebări legitime cu privire la rolul și relevanța CTC, comisie alcătuită din specialiști tehnici, a căror expertiză riscă să fie marginalizată prin subordonarea directă deciziei primarului și atenționează că aceste noi modificări, sunt lipsite de un fundament administrativ solid care să justifice centralizarea deciziei de avizare exclusiv în mâinile Primarului General. O astfel de măsură riscă să împiedice implementarea unor proiecte esențiale de reabilitare și modernizare, indispensabile pentru asigurarea calității vieții și siguranței comunității urbane din București”, a mai transmis FACIAS. 

×
Parteneri
x close