44% dintre elevi spun că informaţiile pe care le primesc la scoală sunt prea multe şi greu de înţeles. Mai mult, peste 60% din elevi consideră că numărul de ore pe care îl petrec la şcoală este prea mare.
De aceeaşi părere sunt şi profesorii. Aproape 40% dintre aceştia consideră că principala problemă a învăţământului românesc este volumul mare de materie.
La rândul lor, specialiştii spun că sistemul de educaţie românesc nu a făcut prea mari progrese faţă de cel de dinainte de '89.
Meditaţiile reprezintă un alt punct sensibil al învăţământului românesc, în condiţiile în care 45% dintre elevi fac meditaţii pentru a obţine note mai mari la şcoală.
Carenţele învaţământului românesc au fost semnalate şi de reprezentantul Comisiei Europene. Acesta remarcă dezinteresul autorităţilor politice faţă de educaţia copiilor.
"Spre deosebire de sistemul american, care ia elevul de la nivelul zero de cunoştinţe, noi am rămas pe sistemul comunist, conform căruia tot ceea ce s-a predat s-a acumulat", a declarat Alfred Bulai, preşedintele Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, potrivit Gardianul.
În acelaşi timp, Jonathan Scheele, reprezentantul Comisiei Europene în România, susţine că ?învaţământul din România, mai ales cel primar, a rămas tributar stereotipurilor din perioada comunistă".
Studiul a fost realizat la solicitarea Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale.
Antena3.ro