Antena 3 CNN Actualitate Educație Subiectele la Matematică pentru Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a, au fost publicate

Subiectele la Matematică pentru Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a, au fost publicate

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 10:17 21 Iun 2023 Modificat la 15:06 21 Iun 2023
subiecte-evaluarea-nationala-matematica-2023-prin

Absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut astăzi, 21 iunie, proba scrisă la matematică din cadrul Evaluării Naționale. Elevii care aparțin minorităților naționale vor susține şi o a treia probă, la Limba maternă.

Elevii de clasa a VIII-a au avut la Evaluarea Naţională 2023 la matematică de rezolvat mai multe exerciții, printre care de calculat produsul unui număr şi opusul lui, cel mai mare număr întreg dintr-un interval, precum și lungimea unui segment.

Vezi rezolvarea subiectelor la Matematică de la Evaluarea Națională 2023, clasa a VIII-a, făcută de Costel Chiteş, profesor de matematică la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, din Bucureşti

Varianta extrasă pentru examenul de Evaluare Naţională 2023 la matematică a fost cea cu numărul 1. Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba durează până la ora 11:00.

La intrarea în sălile de examen, proaspeţii absolvenţi au fost nevoiţi să respecte câteva reguli, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și publicate în metodologia pentru organizarea examenelor.

Media obținută de candidați la Evaluare Națională 2023 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu în 2023.

Vezi baremul de corectare pentru proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2023, publicat oficial

Cum se desfăşoară testarea la Evaluare Naţională pentru clasa a VIII-a în 2023

Potrivit metodologiei, elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor.

Elevilor care susţin examenul de Evaluare Națională 2023  li se permite accesul în săli până la ora 8:30.

Probele la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.

Timpul destinat rezolvării subiectelor la matematică de la Evaluare Naţională 2023 este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Media obținută de candidați la Evaluarea Națională 2023 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu. Ministerul Educației a decis ca, începând de anul acesta, media claselor 5-8 să nu mai conteze la media de admitere la liceu.

Admitere liceu 2023. Broşura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2023-2024, în Bucureşti

Totodată, înregistrarea şi monitorizarea timpului de rezolvare a testelor de la Evaluare Naţională se fac de către administratorul de test.

Acesta asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă în timpul susţineri testelor de la Evaluare Naţională 2023.

La finalul timpului alocat testelor de la Evaluare Naţională, profesorul recuperează testele de la elevi, conform procedurilor menţionate în metodologie.

Structura subiectelor de la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a

Subiectele de la Evaluare Naţională 2023 pentru clasa a VIII-a sunt structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.

La română, subiectul I de la Evaluare Naţională 2023 clasa a VIII-a cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale şi preponderent, evaluarea competentei lingvistice.

Subiectul II de la Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a, constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar sau scrierea creativă.

Examenul la matematică de la Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a, este structurat în trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu, iar subiectele sunt alcătuite în conformitate cu programa aprobată de Ministerul Educației.

Subiectele la matematică pentru Evaluare Naţională 2023, clasa a VIII-a. Ce au avut de scris elevii la matematică

Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi, 21 iunie, proba scrisă la matematică de la Evaluarea Națională 2023. 

Elevii de clasa a VIII-a au avut la Evaluare Naţională de la matematică de rezolvat trei subiecte, fiecare punctate cu 30 de puncte și 10 puncte acordate din oficiu.

Subiectul I la matematică de la Evaluare Națională 2023 a fost format din itemi obiectivi, de tip grilă.

De asemenea, și subiectul al II-lea la matematică de la Evaluare Națională 2023 a fost tot de tip grilă, cu itemi obiectivi.

Pentru cel de-al III-lea subiect la matematică de la Evaluare Națională 2023 rezolvările se pot scrie și argumenta pe foaia de examen, în dreptul problemei.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2023

Media claselor V-VIII nu mai este luată în considerare pentru admiterea la liceu, potrivit ordinului privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024, scrie edupedu.ro.

Astfel, media de admitere la liceu, o reprezintă media generală la Evaluare Naţională susţinută de către absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la cele două probe.

Admitere liceu 2023. Broşura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2023-2024, în Bucureşti

Calendarul admiterii la liceu 2023 a fost publicat în Monitorul Oficial, iar acesta arată în felul următor:

  • 6-7 și 10-14 iulie – introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;
  • 6-7 și 10-14 iulie – verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
  • 17 iulie – termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București;
  • 17 iulie – transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;
  • 18 iulie – verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională;
  • 18 iulie 2023 – corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
  • 19 iulie – comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal și afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București;
  • 20-25 iulie 2023 – depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 25 iulie – transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 26-28 iulie – rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
×
x close