Doar şcolile construite după 1998 sau cele la care se fac lucrări de reabilitare au autorizaţii de la Pompieri, au anunţat repezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Este o lacună legislativă care pemite ca şcolile mai vechi să funcţioneze şi fără acest aviz, spun cei de la ISU.
În cazul imobilelor construite înainte de '89, legea îi obligă pe pompieri doar la un control pe an şi să-i informeze pe elevi asupra modului în care să reacţioneze dacă se produce un incendiu.
Elevii învăţă că atunci când clopoţelul sună de trei ori este alarmă de incendiu. Din acel moment, ei au doar patru minute la dispoziţie să evacueze şcoala. În multe şcoli din ţară se fac zilnic simulări de incendiu cu profesorii.
Simulări se fac de la începutul anului şcolar, dar zilele acestea copiii învaţă şi ce s-a întâmplat în clubul Colectiv. Fumul este de multe ori cel mai mare pericol poate lua mai multe vieţi decât flăcările.
După tragedia din Clubul Colectiv, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat că 7% din cele aproximativ 20.000 de şcoli din ţară nu au autorizaţie de la pompieri.
Ofiţerii ISU susţin însă că numai 2300 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie şi asta din cauza unei legi care obligă doar şcolile construite după 1998 să-şi ia un astfel de aviz.
Până legile vor fi puse la punct, aproximativ 3 milioane de elevi vor fi învăţaţi cum să reacţioneze în cazul unui incendiu.