Guvern n-au format, dar şi politicienii, şi cei din presă au dat acum un întreg imaginar al negocierilor, plin de clișee. Vorba jurnalistului Viorel Ilișoi: "Liberalii pun variante la masă. Vin și pesediștii și pun condiții pe masă. Toate variantele sunt pe masă. Se așază toți la masă și negociază. Parcă totul, în România, e o mare cumetrie." Exact aşa.
Totul e pe masă de câteva săptămâni. Alteori e doar pe hârtie. Primul pas la negocieri, anunţat de jurnalişti: liderii stau față în față, deciziile se iau în spatele ușilor închise. V-aţi săturat deja de imaginarul acesta al tratativelor, dar adevărul e că lucurile se petrec chiar aşa. Doar că trebuie un pic de efort şi inspiraţie când relatezi despre asta, să nu rostogoleşti aceleaşi şi aceleaşi cuvinte.
Odată ce-au ajuns faţă în faţă la masa negocierilor: Situația e în dinamică, iar o dinamică nebună e deja răsturnare de situație. Am o listă. De clişee.
Apoi fiecare zi devine una decisivă. Pentru că aduce o nouă întâlnire crucială. Acum fireşte că fiecare zi e una decisivă, pentru că ne tot aşteptăm să se hotărască şi să avem un guvern.
Şi cum o zi care se anunţa decisivă s-a dovedit complet neroditoare, ziua următoare devine şi ea decisivă, până când lucrurile eşuează din nou. Şi întâlnirile sunt cruciale, pentru că te aştepţi ca liderii să tranşeze situaţia, alt clişeu.
La masa negocierilor e un fel de "la faţa locului". Acum nu e grav, dar e obositor. Aceleaşi cuvinte pentru o situaţie care nu se mai termină.