Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase a vorbit într-un interviu acordat pentru news.ro despre schimbările pe care vrea să le facă în educaţie . Acesta doreşte să modifice tot învăţământul preuniversitar, vrea manuale simplificate şi profesori bine pregătiţi.
Pavel Năstase consideră că pentru liceu nu mai este nevoie de admitere, deoarece învăţământul este obligatoriu, iar elevii admişi cu medii mici trebuie evaluaţi pentru a observa ce aptitudini au şi să fie direcţionaţi către un învăţământ dual, ucenicie la locul de muncă. Ministrul mai adaugă că nici mediul universitar nu mai are nevoie de admitere, eventual să rămână doar pentru câteva domenii.
Acesta susţine că elevii se plictisesc repede la şcoală, deoarece sunt încărcaţi din cauza programelor şi trebuie modificat şi modul în care aceştia primesc teme: „Elevii sunt elevi. Ordinul privind reducerea numărului de teme este binevenit, dar greu de urmărit, de implementat. Copilul, după ce vine acasă, ar trebui să mai înveţe cam două ore, ca să-şi rezolve temele. Este o părere personală. Cred că în afara şcolii ar trebui să facă activităţi extraşcolare, să viziteze un muzeu, să mergă la un club sportiv, la bibliotecă, la muzică, unde îşi poate completa cunoştinţele şi aptitudinile. Vrem să implementăm programul „Şcoală după şcoală”. Vom face şi evaluarea programului „Masa caldă”. Copilul ar putea să rămână în şcoală, unde face cele două ore de teme, iar apoi face alte activităţi, ar ajuta şi părinţii. Ar aduce o marjă de plusvaloare.”