În aceeaşi situaţie a fost şi premierul Florin Cîţu, ambii anunţând apoi planuri la Guvern, pentru ca situația să fie îndreptată, potrivit edupedu.ro.
Senatul a respins marţi obiecțiile formulate de preşedintele Klaus Iohannis la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli, adoptând legea în forma sa inițială.
Un singur vot a fost în favoarea reexaminărilor pe care le-a cerut șeful statului, al liberalei Alin Gorghiu.
După vot, şi Cîmpeanu şi Cîţu s-au declarat nemulțumiți de rezultat și au anunțat planuri mari
În rest, PNL a votat alături de PSD, AUR și UDMR varianta legii în care cursurile sunt denumite "educație sanitară", iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui.
După vot, şi Cîmpeanu şi Cîţu s-au declarat nemulțumiți de rezultat și au anunțat planuri la Guvern, ca situația să fie îndreptată.
Astfel, este eliminată din lege componenta de "educație sexuală". Cei de la USR-PLUS s-au abținut în bloc de la vot.
Este vorba despre proiectul L318/2019, Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Întrebat de ce a votat, ca senator, pentru respingerea cererii de reexaminare, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la TVR "este un vot care nu m-a interesat".
"Nu m-a interesat. Nu m-a interesat pentru că Legea Educației Naționale este foarte clară. La articolul 5, alineatul 1 spune că prevederile Legii Educației Naționale prevalează în domeniul educației asupra prevederilor oricărei alte legi.
Sorin Cîmpeanu: "E un vot care nu m-a interesat"
(...) La articolul 65, alineatul 4 precizează foarte clar în România, de altfel precum în orice alt stat civilizat, programele școlare și planurile cadru, adică lista disciplinelor, se fac de către Ministerul Educației prin organismele abilitate, adică de către specialiști, nu se fac nici măcar de ministrul Educației, pentru că nu am competențe în științele Educației.
Se fac de către specialiști. Adică nu se fac de către parlamentari, ca mine. Curriculumul nu are ce să caute în Parlament. De aceea votul de ieri nu m-a interesat pentru că viza o problemă de curriculum care nu are ce să caute în Parlament", a replicat Cîmpeanu.
Ministrul Sorin Cîmpeanu, care a votat respingerea cererii de reexaminare, a avut anterios ieșiri publice critice pe această temă.
Pe 4 noiembrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noțiunii de "educație sexuală" cu cea de "educație sanitară" și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru ca aceste ore să poată fi predate în școli.
Predarea educației sexuale în școli a fost eliminată din lege la propunerea PSD și PNL pe 3 iunie, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaților.