Antena 3 CNN Actualitate Educație ”Marți va fi grevă!” Elevii nu se întorc mâine la clase | Anul școlar ar putea fi prelungit

”Marți va fi grevă!” Elevii nu se întorc mâine la clase | Anul școlar ar putea fi prelungit

Raluca Măndoiu
3 minute de citit Publicat la 13:34 05 Iun 2023 Modificat la 17:51 05 Iun 2023

În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat.  

După ultima rundă de negocieri și majorările primite cu forța, cadrele didactice și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă. S-au grăbit însă și au făcut marele anunț încă de duminică: nu acceptă să revină la catedră. Aceștia cer ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru până la finalul săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.

Situația este tot mai gravă, iar părinții își pierd răbdarea. Mulți dintre cei care au susținut cadrele didactice întorc armele împotriva profesorilor. Sunt indignați că elevii au de suferit.

Copiii pierd materia, iar părinții își pierd concediile. Unii deja și-au plătit vacanțe în care nu mai pot pleca atât timp cât nu se știe ce se întâmplă cu anul școlar. 

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de ultimă oră pentru profesorii greviști.

"Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori", le-a transmis premierul, luni, dascălilor. 

Cadrele didactice însă nu cedează.

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră", se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ "Spiru Haret".

”Marţi va fi grevă!”

”Guvernul nu și-a asumat nimic. Este clar că nu credem! În momentul de față, o notă de fundamentare poate fi mai credibilă decât o lege.

Marți va fi grevă! Este voință exprimată de colegii noștri, până când vor hotărî tot colegii noștri să suspende această acțiune de protest.

Mesajele care au fost transmise și nu de puține ori de către politicieni și de către Guvern nu făceau altceva decât să încerce să creeze o dezbinare între noi, părinți și elevi. Lucru care nu este de acceptat, în fond. Și la urma urmei, lucrurile pentru care noi ne batem, în momentul de față, nu sunt legate strict numai de salarizare, sunt legate de finanțare a sistemului de învățământ.

Și nu uitați că în șase luni, politicienii noștri, cei din Parlament și bineînțeles și Guvernul României, vor trebui să propună o lege a bugetului de stat și, bineînțeles, pe noul pachet legislativ, trebuie să asigure finanțare de 15% din bugetul general consolidat.

Ori, deja din sursele noastre, ni se transmite foarte clar că Parlamentul nu are de gând să pună în aplicare articolul respectiv. Când vorbim de finanțare a sistemului de învățământ, acolo vorbim de toți, nu numai de salarii, de personal.

Reacția colegilor rămâne o reacție de nemulțumire. Ei și-au exprimat-o foarte clar. Eu nu pot susține altceva decât ceea ce își doresc colegii mei", a spus la Antena 3 CNN, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".

”De mâine continuă greva”

”De mâine continuă greva până când Guvernul se va întoarce la masa negocierilor pentru a rezolva toate revendicările pe care le-am transmis cu mult timp înainte celor din Guvern. Așteptăm totuși o abordare serioasă și cu simțul responsabilității a fiecărei revendicări”, a declarat Cornelia Popa Stavri, secretarul general al FSLI, la Antena 3 CNN. 

”Este evident că niciodată nu s-a putut nimic pentru educație! Este evident că au căutat să ne păcălească dând această ordonanță cu iz de neconstituționalitate, ordonanță care probabil urma să fie abrogată imediat ce înceta conflictul de muncă.

Eu cred că subestimează forța angajaților din învățământ, forța elevilor și a părinților împreună. Nu cred că putem abandona învățământul la acest nivel. Așa cum au dat această ordonanță neconstituțională, să zicem că de mâine se aplică sau de la 1 iunie se aplică, toate salariile cadrelor didactice se află în pătrimea inferioară a grilei de salarizare, adică 2,04 coeficient până la 2,61, după 44 de ani de muncă”, a mai spus profesorul. 

 

×
Etichete: grevă profesori
x close