Principala revendicare a profesorilor, care i-a determinat să iasă în stradă, este legată de creșterea salariilor.
Cadrele didactice au cerut o creștere cuprinsă între 50% și 81% pentru conducerea din învățământul superior, între 65% și 86% pentru conducerea din învățământul preuniversitar și între 40% și 103% pentru conducerea care vizează funcțiile didactice auxiliare.
De asemenea, pentru profesorii din învățământul superior s-a cerut o creștere cuprinsă între 34% și 80%, iar pentru dascălii din învățământul preuniversitar o majorare cuprinsă între 6% și 30%.
În plus, salariul profesorului debutant ar fi trebuit să devină egal cu salariul mediu pe economie, adică aproximativ 4.000 de lei.
Citește și: Greva generală continuă! Sindicatele din Educaţie răspund după oferta primită de la Guvern
Potrivit unor surse, toate aceste cerințe ar reprezenta o valoare totală de 16 miliarde de lei.
În schimbul acestor revendicări, Guvernul a propus varianta acordării sumei de 1.000 de lei, în luna iunie, pentru 220.000 de profesori și a sumei de 1.500 de lei, în luna octombrie, pentru același număr de cadre didactice.
Varianta propusă de Guvern ar produce un impact bugetar de 5,5 miliarde de lei, adică de trei ori mai puțin decât au cerut profesorii, în condițiile în care bugetul alocat pensiilor speciale atinge valoarea de 12 miliarde de lei.