La fel este și atunci când spunem „o pereche de chiloți”. Sunt extrem de ciudate aceste sintagme dar sunt foarte des folosite în limbajul românilor:
- o pereche de pantaloni
- o pereche de chiloți
- o pereche de ochelari
Cum este corect să spunem
În aceste exemple era suficient să spunem pantaloni, chiloți, ochelari, fără „o pereche”. Perechea desemnează două elemente care merg împreună. În aceste cazuri, „pereche” ajunge să se combine cu un singur obiect alcătuit din 2 părți constitutive.
Dacă ne uităm în DEX, vedem că „pantaloni” și „chiloți” au forma de singular și forma de plural: „pantaloni”, „chiloți”. Forma de plural poate fi folosită și pentru singular, adică putem spunem „m-am îmbrăcat cu un pantalon gri”. În mod normal „perechea apare legitim” în aceste combinații
- o pereche de mănuși
- o pereche de șosete
- o pereche de pantofi
- o pereche de cercei
Este totuși un fenomen lingvistic foarte frecvent, și nu numai în română. În francez se întâmplă același lucru. Așadar ,e logic să spun „o pereche de mănuși” dar e ciudat să spui „o percehe de pantaloni”, pentru că este obiectul în sine alcătuit din două segmente. Aceste sintagme s-au fixat însă în română, nu putem spune că snt greșite și trebuie luate ca atare.
De ce se spune „o pereche de pantaloni”