O elevă eminentă, lăudată și premiată de școala particulară, este acum în depresie și riscă să nu mai poată lupta pentru cariera ei profesională, din cauza unei escrocherii a liceului la care învăța, pe bani foarte mulți. Părinții au fost păcăliți că sistemul românesc de educație acceptă comprimarea a doi ani de studiu într-unul singur, iar înainte de bacalaureat li s-a comunicat că, de fapt, eleva nu poate susține examenul. Apoi i-au anulat doi ani de studiu, din sistemul informatic, scrie Jurnalul Național.
New Generation School, din București, a trimis către Inspectoratul Școlar o situație din care nu reiese că una dintre elevele eminente ale școlii ar fi parcurs clasele a XI-a și a XII-a, deși fata se pregătea pentru examene. Școala i-a oferit posibilitatea de a parcurge doi ani într-un singur an, respectiv clasele a XI-a și a XII-a, tocmai pentru că a fost considerată foarte performantă, apoi i s-a anulat dreptul la bacalaureat și chiar situația școlară pentru ultimii doi ani de studiu, fără prea multe explicații. După succesul deplin, confirmat și de diplomele primite, și de premiile care i-au fost înmânate în cadrul festivității de absolvire a clasei a XII-a (vezi imaginile filmate) a căzut în depresie, după ce deja se pregătise pentru examenul de admitere la Facultatea de Drept și luase note peste 8.00 la simularea pentru bacalaureat.
Situație fără precedent
Sistemul românesc de educație preuniversitară nu s-a mai confruntat cu o astfel de problemă și, neexistând precedent, reprezentanții Ministerului Educației nu reușesc să găsească o soluție. Mai mult, școala a depus o documentație la Inspectorat, prin care arată că eleva nu are note în calasa a XI-a și astfel nu îi poate fi recunoscută nici clasa a XII-a. „Mama elevei a venit în audiență și la minister, însă școala nu i-a închis situația și nu poate justifica faptul că a absolvit. Încercăm să găsim o soluție, dar nu știm dacă este posibil, neavând note și medii încheiate. În plus, acest liceu nu este acreditat, cum nu sunt acreditate nici celelalte două școli siriene din București”, explică secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Monica Anisie.
Viața unei familii întregi este în pericol
Mama elevei spune că școala i-a șters notele din sistemul electronic, după ce a început să pună întrebări și să amenințe cu instanța de judecată. „Am știut tot timpul că școala este acreditată și că nu este nicio problemă. Mai mult, anul trecut a fost o elevă care a dat bacalaureatul, după ce făcuse doi ani într-un an. Știam că sunt inspecții de la Inspectoratul Școlar, la cel mult două luni, deci nu ne-am pus niciodată problema că ar putea să fie o escrocherie. Am plătit tot ce ni s-a cerut ca taxe, iar copilul meu a primit întotdeauna laude din partea profesorilor și a fostei directoare. Acum s-a pregătit pentru bacalaureat și pentru admiterea la Facultatea de Drept, dar nu mai avem nicio speranță. Am vândut tot, ca să le asigurăm copiilor o educație cât mai bună”, spune părintele. Familia este acum într-o situație disperată. S-ar putea găsi o soluție de echivalare a studiilor, ca în cazul copiilor care studiază în străinătate, printr-o derogare, dar nimeni nu știe deocandată cum, pentru că nu există precedent.
Lipsa de informare
„Nu înțeleg cum se poate ajunge la o astfel de situație și de ce nu se informează părinții. Cum pot să dea atât de mulți bani pentru a-și trimite copiii la școli neacreditate de minister. Nu știu care ar putea fi soluția pentru acest caz disperat, dar este nevoie în primul rând de responsabilitate din partea părinților care ar trebui să se informeze înainte de a-și înscrie copiii la aceste școli”, spune fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Dincolo de căutarea vinovaților, cei care suferă, pe termen scurt, mediu și lung sunt copiii care devin victime ale neregulilor de la școlile neacreditate, dar și ale părinților care nu verifică informațiile pe site-ul oficial al Ministerului Educației și cred tot ce li se spune la școală. Aceeași situație a fost și în cazul grădiniței particulare din cartierul bucureltean Cotroceni, unde copiii erau maltratați chiar de directoare, dar părinții nu știau că respectiva unitate nu este înregistrată și acreditată ca fiind o grădiniță.
Părinții au sperat că o școală particulară, unde se învață limba arabă, le poate aduce un mare avantaj în carieră celor mici, însă una dintre fetele lor este acum în depresie și riscă să nu-și poată reveni prea curând, pentru că a aflat, cu trei zile înainte de înscrierea la examenul de bacalaureat, că a fost păcălită.
„Am vândut tot, ca să le asigurăm copiilor o educație cât mai bună”, mama elevei eliminate de la bacalaureat
Chiar dacă instanța de judecată va da câștig de cauză părinților elevei, procesul ar putea dura mai mult de trei ani, timp în care tânăra și-ar putea distruge cariera profesională și viața, din cauza unor nereguli care nu au fost semnalate nici de Inspectoratul Școlar.
Eleva îşi acoperise pereţii casei cu temele de învăţat pentru a obţine rezultate cât mai bune