Alegerile de duminică din Rusia l-au propulsat pe fotoliul prezidenţial, cu peste 70% din voturile ?liber exprimate?. La 42 de ani, Dimitri Medvedev devine astfel al treilea preşedinte al Rusiei postsovietice după Boris Elţîn (1991-1999) şi Vladimir Putin (2000-2008). Istoria sa personală nu este înrădăcinată în fosta URSS, el având doar 26 de ani la căderea comunismului, survenită în 1991. El este acum cel mai tânăr lider rus din istorie, după ţarul Nikolai al II-lea.
Un personaj discret care nu a candidat niciodată pentru o funcţie politică, viceprim-ministrul Medvedev coordona sănătatea, familia, educaţia, precum şi sectorul resurselor naturale. De asemenea, este preşedintele consiliului de administraţie al Gazprom, compania monopol de stat în Rusia, cel mai mare concern de ţiţei şi gaze din lume. Bine văzut în cercurile de afaceri şi, până la un punct, de politicienii opoziţiei, el a fost desemnat oficial candidat la preşedinţie din partea partidelor Rusia Unită, Rusia Dreaptă, Partidului Agrar şi al Forţei Cetăţeneşti, pe 17 decembrie.
Şeful său de campanie, Serghei Sobianin, a declarat, după aflarea rezultatelor parţiale, că aceste alegeri ?au arătat că nimic nu a fost decis dinainte?. ?Rata de participare foarte ridicată? arată că ?oamenii vor să aibă ei inşişi opţiunea, nu încredinţează nimănui alegerea?, a subliniat Sobianin. ?Asta arată că rezultatele nu au fost decise dinainte, că există o veritabilă opţiune. Adversarii noştri au avut un scor decent?, a adăugat el, în condiţiile în care opoziţia, populaţia şi presa internaţională au denunţat campania electorală ca fiind o ?farsă?.
?Este rezultatul nu atât al campaniei prezidenţiale, cât rezultatul situaţiei economice şi sociale obţinute în ultimii ani de tandemul format de Medvedev şi Putin, iar desigur, aceasta obligă puterea să continue politica astfel determinată?, a încheiat Sobianin.
După două mandate consecutive, Vladimir Putin, care nu putea să candideze din nou, potrivit constituţiei ruse, l-a desemnat ca succesor şi ?a promis? să îi fie prim-ministru. Această trecere a puterii a fost anunţată, pregătită şi organizată de Kremlin, comenta AFP.
Curriculum Vitae, pe scurt
În anii 90, Dimitri Medvedev a ocupat, în administraţia municipală a Sankt Petersburg, funcţia de consilier juridic. În 1999 s-a mutat la Moscova, unde a condus administraţia guvernului, apoi prima campanie prezidenţială a lui Vladimir Putin în 2000. După victoria electorală a acestuia, Medvedev şi-a continuat ascensiunea: se mută la preşedinţie, ca adjunct al şefului adminstraţiei prezidenţiale. În 2000, este numit prim adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, între 2000-2001 este preşedintele Consiliului director al Gazprom, iar din 2002 - preşedinte al Consiliului director al aceleiaşi companii. În septembrie 2003, el vine şi mai aproape de Putin: este numit şef al administraţiei prezidenţiale, pentru ca în noiembrie 2005 să fie numit viceprim-ministru.
Relaţia cu Putin
Pe Vladimir Putin îl cunoaşte de 18 ani, este omul care i-a fost alături încă de la debutul său pe scena politică în anii 90, iar relaţia dintre cei doi s-a consolidat treptat, după colaborarea din administraţia locală la Sankt Petersburg. De altfel, ei doi au sărbătorit victoria de duminică la un restaurant din Moscova, chiar înainte de închiderea urnelor şi, încă de când au votat, cei doi aliaţi au declarat că se simt ?mulţumiţi?.
După închiderea urnelor, la concert în Piaţa Roşie din Moscova, Medvedev, alături de Putin
Medvedev, ţarul de paie al lui Putin
Ca linie politică, Medvedev promite că va merge pe drumul trasat deja pentru Rusia, dar arată că vrea să pună mai mult accent pe chestiuni legate de educaţie şi sănătate, precum şi pe lupta cu corupţia. Specialiştii şi opinia publică mondială spun însă că puterea va rămâne în mâinile lui Vladimir Putin şi va conduce ţara pe acelaşi drum. Ce este sigur e că Medvedev a folosit, oficial, doar o zi pentru a-şi face campanie electorală. Prim-vicepremierul şi-a luat miercuri concediu fără plată şi s-a deplasat în Nijni Novgorod, pentru a se întâlni cu oamenii.
Medvedev şi-a făcut campanie electorală o singură zi:
Atât în ţară, cât şi în străinătate, lumea contestă legitimitatea alegerilor de duminică. Cetăţenii simpli şi observatorii internaţionali ştiau deja cu mult timp înainte cine va fi succesorul de la Kremlin. ?Putem spune că Medvedev este văzut ca o copie a lui Putin, dar ceva mai slabă. Cea mai mare calitate a acestuia, precizată de cel puţin jumătate dintre respondenţii sondajelor, este legătura sa strânsă cu Putin?, a apreciat Denis Volkov, realizator de sondaje. ?Nu e alegere, e desemnare. Numai un copil nu ar putea înţelege asta. Nu avem de ce să ne prefacem?, a declarat şi un rezident din Moscova.
Organizaţia Amnesty International a remarcat că această campanie s-a desfăşurat în lipsa unei dezbateri electorale reale. Într-un raport, Amnesty International arată faptul că recent au apărut noi legi care să restricţioneze activitatea organizaţiilor neguvernamentale. În plus, se ştie că poliţia rusă a înăbuşit de mai multe ori demonstraţiile anti-Kremlin. Pe de altă parte, reprezentanţii OSCE au încetat să monitorizeze alegerile din Rusia, pe motiv că activitatea le-a fost îngrădită. Fostul campion mondial la şah Gary Kasparov, important lider al opoziţiei, a declarat că va porni o campanie prin care să respingă legitimitatea regimului ales după 2 martie.
Legimitatea alegerilor prezidenţiale de duminică este contestată:
În replică, Putin a declarat clar că ?Nu este ruşinos sau îngrijorător pentru mine să îi transfer puterea lui Medvedev?, adăugând că este total pregătit să preia conducerea noului guvern.
Obiectivele noului ţar
Medvedev vrea, în primul rând, să continue lupta la scară largă împotriva corupţiei. El a promis stabilitate şi continuitate, în primul său mare discurs pe teme economice, după momentul la care Vladimir Putin a declarat că îl susţine ca viitor lider la Kremlin. El a vorbit mai mult despre protecţia socială decât despre afacerile internaţionale sau reimpunerea Rusiei ca putere militară, teme asupra cărora Putin a insistat în mod constant. ?Trebuie să eliminăm încălcarea legii, dintre obiceiurile pe care cetăţenii noştri le au printre activităţi. Să facem aşa încât să nu mai existe îmbogăţiţi, în detrimentul altora. Nerespectarea legii duce întotdeauna la nerespectarea drepturilor altor oameni şi la lipsa de responsabilitate personală? , a declarat Dimitri Medvedev.
În discursul său, Medvedev a declarat că sistemul rusesc de taxe trebuie să fie competitiv cu al altor ţări: ?Statul ar trebui să colecteze atâtea taxe câte are nevoie pentru a se asigura că societatea funcţionează eficient şi că afacerile naţionale vor trece graniţa.? De asemenea, a arătat că sistemul bancar, care a suferit o criză a lichidităţilor în 2007, se poate baza pe sprijinul statului.
El promite un program naţional de luptă împotriva corupţiei care, aşa cum recunoaşte, a atins dimensiuni uriaşe, inclusiv în structurile guvernamentale: ?Nu este o exagerare să se spună că Rusia este o ţară a nesocotirii legii. Din păcate, şi o spun ca unul care a lucrat multă vreme în sfera dreptului, nici o altă ţară nu se poate lăuda cu un nivel atât de înalt de dispreţ faţă de lege. E un fenomen moştenit din trecutul nostru îndepărtat.?
Medvedev promite un război împotriva corupţiei:
Oponenţii politici
Candidaţii care au încercat să îi ţină piept la acest scrutin nu au avut nici o şansă. Primul dintre ei, liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a mai candidat la alegerile prezidenţiale din 1996 şi 2000, ultima oară fiind învins de Vladimir Putin. Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi democratul mason Andrei Bogdanov nu au fost nici ei creditaţi cu prea multe şanse de câştig. În schimb, cel care ar fi putut fi o ameninţare pentru Medvedev, fostul premier liberal Mihail Kasianov, a fost eliminat de pe liste de Comisia Electorală. Fost prim-ministru devenit critic sever al Kremlinului, Kasianov a fost acuzat că a falsificat unele dintre semnăturile care i-au susţinut candidatura şi este anchetat de procurori. Kasianov acuză puterea de amestec şi a îndemnat la boicotarea alegerilor.
Marile puteri privesc către viitor, fără multe comentarii
Preşedintele american George W.Bush şi-a exprimat speranţa că Rusia ?va rămâne pe un făgaş democratic?, după schimbarea liderului de la Kremlin. Bush a precizat că va urmări cu interes cum va lucra noul preşedinte al Rusiei şi ce linie va urma Moscova, în planul politicii externe. Liderul de la Casa Albă nu a dorit să comenteze speculaţiile conform cărora Vladimir Putin va conduce mai departe din postura de premier. ?Nu ştiu nimic, aştept doar şi urmăresc cu atenţie?, s-a mulţumit să declare Bush.
Democrata Hillary Clinton, candidată la preşedinţia SUA, este însă mai directă şi este convinsă că frâiele puterii depline au rămas la Putin, iar Dimitri Medvedev, al cărui nume încă nu ştie să îl pronunţe, este doar un om de paie.
Hillary nu ştie să pronunţe ?Medvedev?:
Politica externă: problema Kosovo şi fostele state sovietice
Într-o vizită efectuată la Belgrad, Dimitri Medvedev a discutat cu preşedintele sârb Boris Tadici şi premierul Vojlav Kostunica despre tensiunile cauzate de declararea independenţei provinciei Kosovo. El a promis că va continua politica impusă de Putin şi a subliniat că independenţa regiunii Kosovo reprezintă un precedent. ?Am subliniat că declaraţia independenţei a complicat situaţia în provincie şi în sud-estul Europei şi că declaraţia va avea consecinţe negative pentru toate regiunile în care există problema independenţei?, a precizat Medvedev. Alături de Putin, a dat asigurări că Rusia va menţine şi după alegeri aceeaşi politică faţă de fostele republici sovietice. Cecenia şi Oseţia de Sud sunt în continuare puncte fierbinţi pe harta federaţiei ruse.
Originile evreieşti ale lui Medvedev îngrijorează comunitatea
Comunitatea evreiască din Rusia s-a declarat îngrijorată de faptul că Dimitri Medvedev este evreu, botezat creştin-ortodox abia la 23 de ani. Sub acoperirea anonimatului, unul din liderii comunităţii evreieşti, a declarat: ?Sper că nu este adevărat, pentru că nu ar însemna decât probleme, atât pentru el, cât şi pentru noi.? Zvonurile se bazau, printre altele, pe faptul că prenumele bunicului matern era Veniamin, iar numele de familie, Saposnikov, este uneori, un nume evreiesc.
Acuzarea unui rival electoral că este evreu reprezintă şi o tactică pe care partidele naţionaliste ruse au experimentat-o în trecut. Nikolai Bondarik, şeful organizaţiei Sankt Petersburg a formaţiunii naţionaliste Partidul Rusesc, a declarat: ?Suntem categoric împotriva lui Medvedev, pentru că este evreu, şi nu îşi ascunde simpatia pentru iudaism.?, adăugând că, odată ce Medvedev va ajunge la putere, străinii şi evreii vor acapara resursele naturale ale Rusiei, iar zeci de mii de israelieni vor primi poziţii-cheie în poliţie, armată şi serviciile secrete israeliene. De asemenea, relaţiile Rusiei cu lumea arabă ar fi distruse.
Planurile lui Putin, viitor premier
Întrebat dacă intenţionează să rămână în continuare la putere, Putin a declarat că ar fi ?absolut inacceptabil? să păstreze puterea pe viaţă: ?Nu intenţionez să obţin un al treilea mandat, niciodată. Din prima zi în care am devenit preşedinte al Federaţiei Ruse am spus întotdeauna că voi respecta legislaţia.? Sigur că finalul mandatului de preşedinte îi deschide nenumărate opţiuni: potrivit revistei financiare Vedemosti, Vladimir Putin are inclusiv şansa de a deveni preşedintele companiei de stat Gazprom. Se pare că, deja, candidatura lui Putin se află printre cele 42 de cereri pentru această funcţie. Presa britanică arăta că această numire ar spori influenţa politică a lui Putin, odată cu renunţarea la funcţia de preşedinte, câştigând controlul asupra unei companii aservite puterii.
O altă ipoteză avansată de analiştii politici: Putin şi Medvedev ar putea conduce alternativ Rusia în următorii 25 de ani. Potrivit preşedintelui camerei superioare a Parlamentului de la Moscova, Putin ar putea deveni din nou preşedinte după încheierea primului mandat al lui Medvedev, caz în care poate avea alte două mandate. Apoi, liderul de la Kremlin s-ar retrage pentru a-i permite lui Medvedev să preia din nou prerogativele prezidenţiale. Constituţia rusă interzice unui preşedinte să deţină mai mult de două mandate consecutive, dar nu şi preluarea puterii după o anumită perioadă.
Ruşii despre noua conducere
?Puterile cu două capete sunt instabile, există deja un conflict de interese: unii vor o liberalizare, alţii o înăsprire a regimului?, spune politologul Andrei Riabov, de la Centrul Carnegie din Moscova. ?Toată lumea aşteaptă a doua zi de după alegeri nominalizările şi demiterile care ar trebui să clarifice situaţia?, a adăugat expertul. ?Deocamdată, loialitatea lui Medvedev faţă de Putin este fără limite?, declară şi Olga Kriştanovskaia, de la Institutul de Sociologie al Academiei ruse de Ştiinţe. ?Medvedev este şters, dar acelaşi lucru se spunea şi despre Putin în urmă cu opt ani. El are însă o echipă solidă, formată din 40 de susţinători din Gazprom, guvern şi sistemul judiciar?, pregătiţi să îl sprijine la Kremlin, adaugă sociologul.
?În prezent, Medvedev depinde în totalitate de Putin. Dar Constituţia îi garantează prerogative extinse, printre care cea de a demite premierul. Iar în discursurile sale el pune deja accente diferite - fără discursuri virulente antioccidentale, economie mai liberă şamd.?, arată Evgheni Volk, de la Fundaţia Heritage.
În orice caz, Medvedev, strunit sau nu de Putin, are o misiune grea: locuitorii Moscovei se luptă cu inflaţia, care a depăşit 12%. Capitala rusă este acum unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume, preţul unor produse de bază crescând, în ultimul an, cu mai bine de 50%. Salariul mediu se ridică la cca 600$, dar o familie de două persoane consumă cca 30$/zi. Mulţi ruşi de la oraşe au câte două locuri de muncă pentru un nivel mai ridicat de trai, dar în provincie, salariul mediu nu depăşeşte 100$, iar locurile de muncă sunt foarte greu de găsit. Ei nu uită însă că, în vremea administraţiei Elţîn, salariile şi pensiile nu se plăteau cu lunile, sau se primeau în natură.
Dimitri Medvedev, omul obişnuit
Mens sana in corpore sano. Dimitri Medvedev le cere concetăţenilor să facă mai mult sport: ?În prezent, avem probleme cu înotul. Ca un om care înoată de două ori pe zi, aş vrea să spun că este o lipsă de bazine de înot în ţară?, s-a plâns Medvedev reporterilor revistei Itogi. El acuză, de asemenea, eşecul echipei naţionale de fotbal a Rusiei. ?Ceva trebuie făcut cu această situaţie!?. Medvedev, un fan al sportului încă din copilărie, a declarat că nu a avut niciodată o ţinută impresionantă (are 1,62m) şi, prin urmare, nu a fost supranumit niciodata ?medved? (?urs? în limba rusă).
Fan Deep Purple, Black Sabbath şi Led Zeppelin. Legendarii Deep Purple au concertat la Moscova, special pentru vicepremierul Dimitri Medvedev, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea celui mai mare furnizor de gaze la nivel mondial, Gazprom. Concertul i-a încărcat bateriile lui Medvedev pentru ocuparea scaunului de preşedinte al Rusiei, ştiut fiind faptul că este un fan înrăit al trupei. În 2006, alături de 70 de alţi oameni de afaceri şi politicieni, Medvedev l-a adus la Moscova pe solistul vocal al legendarei trupe rock, într-un concert ?secret?.
Deep Purple ? Live, la aniversarea Gazprom
Ella Moroiu, Antena3.ro