”Am crezut și o să cred mereu, cu tot sufletul, că cel mai autentic mod de a pune la loc de cinste gloria înaintașilor noștri constă în a ne arăta recunoștința, mândria și respectul față de faptele și lupta lor pentru acest popor. Este un sentiment înălțător să îi considerăm un exemplu demn de urmat pe cei care, de-a lungul istoriei, au avut curajul, dar și înțelepciunea de a oferi societății românești repere ferme și principii solide.
Mica Unire - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, împlinită în 24 ianuarie 1859 – a reprezentat acel pas esențial către crearea unei porți istorice, prin care poporul român și-a îndeplinit ulterior destinul, la 1 Decembrie 1918, atunci când s-a înfăptuit Marea Unire.
E important să ne amintim că, pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau Mihail Kogălniceanu, înțeleptul său sfătuitor, însuși poporul, dar și personalitățile acelei epoci au promovat intens valorile identitare ale României noastre.
Din toate aceste motive și nu numai, să iubim și să ne bucurăm de țara noastră în fiecare zi, să fim recunoscători și să îi onorăm pe toți cei care au făcut din identitatea națională scopul primordial al luptei lor”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Expoziții, proiecții de filme, simpozioane, piese de teatru, concursuri cu premii reprezintă oferta culturală cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Astfel, la București, suntem așteptați la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pe 24 ianuarie 2023, la evenimentul intitulat „Hora Unirii", iar la Muzeul Național al Țăranului Român la proiecții de filme românești. Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" a pregătit pentru toți cei care se vor afla în această zi, în Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional „Henri Coandă” Otopeni, un spectacol muzical și coregrafic susținut de către Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților" al Centrului. Tot pe 24 ianuarie, Opera Națională București va marca acest moment prin a lumina clădirea instituției în culorile steagului românesc.
La Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” va prezenta, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, recitalul domnului Emil Boroghină intitulat „De la OVIDIU la Mihai EMINESCU”, la Timișoara vom putea urmări, în Sala Mare a Teatrului Național, spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, un spectacol semnat de Felix Alexa, iar la Cluj-Napoca putem vizita gratuit Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Ieșenii sunt așteptați, în cadrul celei de-a noua ediție a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău", la două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu" din Chișinău, „Frunze de dor" după Ion Druță și „Capcana" după „Fuga" de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, la filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău". Complexul Muzeal Național „Molvoda” Iași, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, „TE DEUM” - slujba susținută de sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și invitaților, depuneri de coroane, iar de la ora 13:00, de Hora Unirii, în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Evenimentele derulate în toată țara pentru a marca Unirea Principatelor Române se regăsesc AICI.