Antena 3 CNN Actualitate Cultură Vocile lui Nichita Stănescu, Nicolae Iorga şi Carol al Doilea, pe suport digital

Vocile lui Nichita Stănescu, Nicolae Iorga şi Carol al Doilea, pe suport digital

<1 minut de citit Publicat la 20:31 30 Oct 2007 Modificat la 20:31 30 Oct 2007
Vocile lui Nichita Stănescu, Nicolae Iorga şi Carol al Doilea, pe suport digital
Vom mai putea auzi vreodată vocea lui Nichita Stănescu, Nicolae Iorga sau a regelui Carol al Doilea? Şefii radiodifuziunii române ne promit că da. E însă o muncă migăloasă, iar ei trebuie să se asigure că, în următorii 20 de ani, arhiva radioului public va fi modernizată. 79 de ani de muncă, de istorie şi de popularizare a unora dintre cei mai importanţi oameni politici şi de cultură sunt sintetizaţi în câţiva kilometri de benzi magnetice şi documente: arhiva radioului public.

Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, I. C. Brătianu, Horia Sima sau Regele Carol al II-lea încă ne mai vorbesc prin intermediul înregistrărilor. Nu se ştie însă dacă cei care vor veni după noi vor mai putea auzi aceste lucruri. Trebuie conservate înregistrările care, în prezent, sunt uitate pe rafturi. În acest sens, Societatea Română de Radiodifuziune cere sprijinul Guvernului pentru a putea investi în conservarea arhivei radioului public. Este nevoie ca documentele să fie stocate pe suport electronic.

Pentru ca cineva să asculte toată arhiva radioului public are nevoie de 15 ani, 24 de ore pe zi. Şi ca să fie trecută pe calculator este nevoie de mai mult de 20 de ani.

Observator

×
x close