Antena 3 CNN Actualitate Cultură Prezență românească de excepție la Târgul de Carte de la Leipzig | Programul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii

Prezență românească de excepție la Târgul de Carte de la Leipzig | Programul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 12:47 24 Apr 2023 Modificat la 12:47 24 Apr 2023
targ carte leipzig
Prezență românească de excepție la Târgul de Carte de la Leipzig | Programul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii Sursa foto: cultura.ro

Spre deosebire de multe alte târguri de carte din Europa, unde pe primul loc se află interesele economice ale lumii editoriale, la Leipzig, în centrul atenției se află autorii și cărțile lor. Timp de patru zile, întregul oraș, prin intermediul târgului, celebrează literatura în formele cele mai variate de exprimare.

În cadrul ediției din anul acesta, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Oleg Serebrian și Adrian Schiop sunt autorii invitați ai Ministerului Culturii.

Standul național va găzdui o expoziție cu peste 150 de noi titluri de beletristică, literatură pentru copii și non-ficțiune și va fi, totodată, scena pentru 18 evenimente dedicate autorilor oaspeți traduși în limba germană, dar și a unor teme de actualitate culturală și politică.

Citește și: Imagini virale cu ambasadoarea României la New Delhi: A "rupt" scena la o sărbătoare tradițională indiană

"Între 27-30 aprilie avem, din nou, bucuria de a organiza standul național la Târgul de Carte de la Leipzig care, după patru ani de pauză, își deschide din nou porțile.

Tradiția participării României la acest târg – de peste cinci decenii – include momente memorabile, dacă ar fi să enumerăm doar premiile primite de ilustratorii de carte români, înainte de 1989, Premiul Leipziger Buchmesse pentru Mircea Cărtărescu, în anul 2015, Premiul pentru cea mai bună traducere (Eva Ruth Wemme pentru „Dimineața pierdută” de Gabriela Adameșteanu, în anul 2019) și, nu în ultimul rând, prezența României ca Țară Invitată de Onoare, în anii 1998 și 2018.

Anul acesta, standul României găzduiește 18 evenimente dedicate atât celor mai recente traduceri în limba germană din literatura română, cât și a unor dezbateri pe teme actuale care marchează operele scriitorilor contemporani.

Sunt convins că va fi o revedere emoționantă a autorilor invitați - Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Oleg Serebrian și Adrian Schiop – cu publicul german, dar și a specialiștilor din domeniul cărții, traducători, editori, jurnaliști, manageri culturali. Le urez tuturor mult succes și cât mai multe noi proiecte româno-germane” a transmis Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Programul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii

Miercuri, 26 aprilie

19.30 | Haus für Poesie, Berlin

Lansare de carte: Paul Celan - die rumänische Dimension de Petre Solomon, volum recent apărut la Edition Noack & Block. Traducerea Maria Herlo, revăzută de Ingrid Baltag.

Participă:  Helmut Böttiger, Ernest Wichner, Alexandru Solomon, Maria Herlo, Ingrid Baltag.

În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul „Duo pentru paoloncel și petronom” realizat de de Alexandru Solomon (1994, 28 minute), un eseu despre forța poeziei și a prieteniei dintre Paul Celan și Petre Solomon. 

Eveniment organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Culturii.

Joi, 27 aprilie

16:00 – 17:00 I Café Europa. Hala 4

Dezbatere: Under Pressure: Bulgaria, Moldova, Serbia – strategiile Rusiei de destabilizare 

Participă: Paula Erizanu (Republica Moldova), Tomislav Marković (Serbia)

Moderator: Vedran Džihić (Austria, Bosnia-Hertegovina)

Eveniment organizat în colaborare cu Fundația Traduki.

20.00 I Rumänisches Kulturinstitut Berlin (Reinhardtstr.14)

Prezentare de carte: Wo die Hunde in drei Sprachen bellen, traducerea în limba germană a romanului „Inocenții” de Ioana Pârvulescu. Traducere de Georg Aescht, Zsolnay Verlag, 2021.

Participă: Ioana Pârvulescu și Georg Aescht

Eveniment organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Culturii.

Vineri, 28 aprilie

12.00 – 13.00 | Standul României. Hala 4, D309

Prezentare de carte: Provisorium der Liebe/ „Provizorat”, de Gabriela Adameșteanu, traducere de Eva Ruth Wemme, Aufbau Verlag, 2021 și Sonia meldet sich/ „Sonia ridică mâna”, de Lavinia Braniște, traducere de Manuela Klenke, Mikrotext Verlag, 2021.

Participă: Gabriela Adameșteanu, Lavinia Braniște, Eva Ruth Wemme

Moderatoare: Paula Erizanu

13.00 – 14.00 | Standul României. Hala 4, D309

Prezentare de carte: Wo die Hunde in drei Sprachen bellen/ „Inocenții” de Ioana Pârvulescu, traducere de Georg Aescht, Zsolnay Verlag, 2021

Participanți: Ioana Pârvulescu, Herbert Ohrlinger

Moderare: Georg Aescht

14.00 – 15.00 | Standul României. Hala 4, D309

Despre poezie, cu Ernest Wichner și Alexandru Bulucz

Prezentarea volumelor Heute Mai und morgen du (Ernest Wichner, Schöffling Verlag, 2022), Was diePetersilie über die Seele weiß (Alexandru Bulucz, Schöffling Verlag, 2020)

15.00 – 16.00 | Standul României. Hala 4, D309

Prezentare de carte: Paul Celan – Die rumänische Dimension de Petre Solomon, traducere de Maria Herlo, Edition Noack & Block, 2023

Participă:  Alexandru Solomon, Maria Herlo, Ingrid Baltag

Moderator: Ernest Wichner

16.00 – 17.00 | Standul României. Hala 4, D309

Focus Europa

„Să vorbim despre război în cuvinte clare”. Un dialog între autorii Faruk Šehić (Bosnia) și Oleg Serebrian (Republica Moldova)

Moderatoare: Prof. Dr. Marie-Janine Calic

17:00-18:00 | Standul României. Hala 4, D309

Rece-cald spre fierbinte: Nordul din noi. Lectura și discuție cu scriitoarea Ioana Nicolae și editorul Traian Pop Traian.

Eveniment organizat împreună cu Pop Verlag Ludwigsburg

20.00 | UT Connewitz (Wolfgang-Heinze-Str. 12A, Leipzig )

Mircea Cărtărescu în dialog cu jurnalistul Jörg Plath

Eveniment care marchează apariția în limba germană a romanului Melancholia/ „Melancolia”, Zsolnay Verlag, 2019, în traducerea lui Ernest Wichner.

Sâmbătă, 29 aprilie

11.00 – 12.00 | Standul României. Hala 4, D309

Prezentare de carte: Soldaten aus dem Ferentari/ „Soldații. Poveste din Ferentari” de Adrian Schiop, traducere de Eva Ruth Wemme, Text/Rahmen Verlag, 2023

Participă: Adrian Schiop, Tino Schlench (Text/Rahmen Verlag)

Moderare: Eva Ruth Wemme

12.00 – 13.00 | Standul României. Hala 4, D309

Prezentare de carte: Tango in Czernowitz/„Cântecul mării” de Oleg Serebrian, traducere de Anke Pfeifer, Mitteldeutscher Verlag, 2022

Participă: Oleg Serebrian, Anke Pfeifer, Prof. Dr. Klaus Bochmann

Moderatoare: Paula Erizanu

13.00 – 14.00 | Standul Traduki.  Hala 4, D407

Ora de poezie: Ioana Nicolaie și Nadia Radulova (Bulgaria),

Moderare:  Annemarie Türk

Eveniment organizat împreună cu Fundația Traduki

13.00 – 14.00 | Standul României. Hala 4, D309

In memoriam Gerhardt Csejka (1945 – 2022) și Richard Wagner (1952 - 2023)

Cei doi scriitori vor fi comemoraţi de autori, editori şi prieteni din Germania şi din România, printre care Mircea Cărtărescu, Herbert Ohrlinger, Georg Aescht, Eva Ruth Wemme şi Ernest Wichner.

Moderator: Ernest Wichner

14.00 – 15.00 | Standul României. Hala 4, D309

Mircea Cărtărescu în dialog cu jurnalistul Lothar Müller

15.00 - 16.00 | Standul României. Hala 4, D309

Focus Europa

Granițe care nu ne mai despart. Dezbatere între Kateryna Mischenko (Ucraina), Bogumil Luft (Polonia), Mircea Cărtărescu (România)

Moderatoare: Paula Erizanu

16.00 – 17.00 | Standul României. Hala 4, D309

Scrierile autoarelor din România deschid deja noi perspective

Participă: Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolaie, Lavinia Braniște

Moderare: Eva Ruth Wemme

20.00 | UT Connewitz (Wolfgang-Heinze-Str. 12A, Leipzig)

Balkannacht

Cunoscuta seară de muzică și literatură de la UT Connewitz va include în acest an și un dialog între scriitorul Adrian Schiop și jurnalista Hana Stojic.

×
Parteneri
x close