Spectacolul PODU’ aduce in fata publicului o tema mai putin abordata in trecut: sinuciderea. Spectatorii urmaresc, timp de o ora si jumatate, un spectacol plin de savoare si umor, in care un intelectual neinteles, interpretat de Horatiu Malaele, un indragostit, rol jucat de George Ivascu, si o artista – Meda Victor, „stau la coada in fata mortii”.
Personajele se intalnesc pe „podul sinucigasilor”, unde asteapta un tren care sa le puna capat zilelor, si fac haz de propria lor neputinta. Ideea sinuciderii celor trei personaje, care isi povestesc propriile drame, nu se concretizeaza, pentru ca, de fapt, nici unul dintre ei nu vrea sa moara cu adevarat. Este de fapt esenta piesei, care il face pe spectator sa plece spre casa cu ideea ca exista intotdeauna speranta si motivatia pentru care viata merita sa fie traita.
Destine frante. Trei destine, trei povesti de viata, trei tipologii. Indragostitul – bizarul si logicul metrolog – a fost abandonat de iubita lui pentru alt barbat mai inalt, mai frumos si puternic. Desi lua vitamine cu regularitate, pentru mentinerea tonusului, nimic nu l-a ajutat sa isi recastige iubita, asa ca a decis sa mearga pe pod. Cel de-al doilea personaj care alege podu’ este o tanara care a picat examenul la actorie si, spune ea, a fost „calcata in picioare de toata lumea”. Al treilea personaj este un intelectual nefericit, „copilul secolului”, ale carui creatii literare absurde sunt de neinteles. Toti trei asteapta „trenul mortii”. Desi tine un ceas in mana si socoteste minutele care se scurg pana la momentul mortii, indragostitul e primul care da bir cu fugitii. Artista vede in intelectual un posibil iubit, care, in aceste conditii, zareste o speranta pentru reusita operei lui. „Podu’” este un regal actoricesc, de la care plecam cu ideea ca exista, intotdeauna, o sansa si o speranta pentru care viata merita a fi traita, fie macar din curiozitatea de a sti ce se intampla maine .
HORATIU MALELE aniverseaza 40 de ani de cariera in cadrul primei editii FEST PE LIPSCANI. Manifestarea culturala va avea loc in perioada 12-21 septembrie la Sala Mare a Teatrului de pe Lipscani si se va concretiza in forma unui maraton teatral inedit si unic, ce va contine 10 spectacole si doua proiectii ce il vor avea ca protagonist – fie ca actor, fie ca regizor – pe marele artist roman.