Antena 3 CNN Actualitate Cultură Obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate. Anunţul făcut de ministrul Culturii

Obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate. Anunţul făcut de ministrul Culturii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:14 09 Iun 2022 Modificat la 18:56 09 Iun 2022
lucian romascanu obiective turistice
Obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate. Anunţul făcut de ministrul Culturii Sursa foto: Ministerul Culturii/Facebook

Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 milioane euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat.

„Sectorul cultural are în continuare nevoie stringentă de investiții, mai ales în cazul edificiilor de mare anvergură, aflate într-o stare precară și imposibil de finanțat din surse nerambursabile, disponibile prin fondurile structurale sau de altă natură, date fiind alocările foarte mici din cadrul acestora raportate la necesarul real. Cu sprijinul BDCE, cu o gândire pe termen lung, cu respectul cuvenit față de tradițiile culturale ale acestui popor și față de patrimoniul moștenit, putem asigura conservarea valorilor arhitecturale și istorice ale României. Proiectul de față se alătură celorlalte două proiecte aflate în implementare, în valoare totală de 350 mil. Euro, prin care 16 obiective culturale dintr-un total de 21 au fost reabilitate și repuse în circuitul public. Dintre acestea, aș menționa Teatrul Național București, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Națională a României sau Palatul Regal din cadrul Muzeului Național de Artă al României”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a arătat că „Finanțarea primită de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea și modernizarea unor obiective istorice din România este esențială pentru păstrarea și protejarea patrimoniului național"

„Suntem foarte încântați să continuăm sprijinul nostru de lungă durată pentru conservarea patrimoniului cultural al României. Acest proiect, pe lângă beneficii culturale și educaționale, va crea și oportunități directe și indirecte de angajare”, a declarat Carlo Monticelli, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente:

1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură:

  • Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (care va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România, cu o suprafață totală de 32.000 mp);
  • Teatrul Naţional şi Opera Română - Cluj-Napoca;
  • Vila „Florica” de la Ștefănești - jud. Argeș, dată în folosința Muzeului Național „Brătianu” în anul 2020;
  • Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava;
  • Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
  • Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara.

2. Reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează:

  • Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova;
  • Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializată - Unitatea de Management a Proiectului (AICI) – căreia i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind activitățile preconizate și utilizarea sumelor alocate. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului.

Parafarea Acordului-cadru de împrumut va asigura, indiferent de fluctuațiile politice sau guvernamentale, toate sumele necesare realizării celor opt obiective investiționale într-un context critic pentru starea monumentelor istorice din România și pentru infrastructura culturală în genere, ca rezultat al lipsei sistemice de finanțare sau al subfinanțării acestei ramuri a culturii.

×
Parteneri
x close