Antena 3 CNN Actualitate Cultură 350 de ani de la nașterea Dimitrie Cantemir. Eveniment organizat în memoria marelui om de cultură

350 de ani de la nașterea Dimitrie Cantemir. Eveniment organizat în memoria marelui om de cultură

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:55 27 Oct 2023 Modificat la 10:55 27 Oct 2023

Sălile au răsunat în acordurile compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, interpretate de ansamblul cameral de muzică veche Anton Pan și muzicieni invitați din Statele Unite, Canada, Turcia și Liban. 

Ansamblul clasic Anton Pan ne-a provocat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualități I. Dunărea de Jos în două sensuri. Este formațiunea care a colectat toate manuscrisele muzicale ale marelui Cantemir, interpretându-le, deși prin instrumente, pe portativele inimilor și rugăciunii. 

”Fiecare eveniment a beneficiat de prezența șefilor misiunilor diplomatice ale României în țările în care s-a desfășurat proiectul. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanții Institutului Cultural Român”, a declarat Gheorghiță Macovei, preot Parohia Ortodoxă Hoogstraten. 

Evenimentul a atras atenția mai ales prin video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir. Expozițiile au fost prezentată de oamenii desemnați de Arhivele Naționale ale României. 

Citește și: Eveniment la Colegiul Naţional Cantemir Vodă din Bucureşti, cu ocazia anului cultural Dimitrie Cantemir

”Am avut marea plăcere să prezint auditoriului o expoziție foto-documentară care a introdus pe fiecare în lumea de odinioară, în lumea lui Dimitrie Cantemir. Este de bun augur această combinare de forme artistice, vizuale, informaționale cu cele muzicale și avem documente care sunt și din arhivele din Franța, Turcia, Rusia”, a mărturisit Codruța Mihailovici, curator desemnat de Arhivele Naționale ale României.

Organizarea proiectului a încercat să reflecte măreția inciclopedică a vieții și operelor lui Dimitrie Cantemir, iar a doua etapă a proiectului Restituțio Cantemir urmează să înceapă în toamna acestui an, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române. 

Dimitrie Cantemir, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române

Personalitate umanistă de talie europeană, scriitor şi om de ştiinţă cu formaţie enciclopedică, domn al Moldovei (martie-aprilie 1693; 1710-1711), Dimitrie Cantemir este unul dintre primii gânditori români care realizează integrarea culturii româneşti în mişcarea artistică, filosofică şi ştiinţifică a Renaşterii europene. 

Chiar dacă a domnit doar opt luni, Dimitrie Cantemir a încercat să aplice ideile sale de principe luminat. La fel ca tatăl său, şi-a întărit domnia sprijinindu-se pe categorii sociale mijlocii, acordându-le scutiri şi reduceri de impozite. A promovat în posturi importante oameni tineri şi de încredere: Ion Neculce - mare hatman, Ştefan Luca - mare vistiernic. A atras Biserica, de partea domniei, şi a reintegrat ţării o serie de domenii mănăstireşti închinate patriarhiilor din Orient, creând astfel un venit fix al vistieriei domneşti, notează ''Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900'' (Editura Academiei, 1979).
 

×
Etichete: Dimitrie Cantemir
Parteneri
x close