Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se închide temporar până la 1 decembrie

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se închide temporar până la 1 decembrie

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:48 10 Oct 2024 Modificat la 18:48 10 Oct 2024
Cetatea dacic? Sarmizegetusa Regia
Peste 67.000 de turişti au vizitat, anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Sursa foto: Getty Images

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, se va închide temporar pentru public, în intervalul 14 octombrie - 30 noiembrie, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare în situl UNESCO - poarta de Vest, acestea fiind parte a unui proiect de reabilitare a monumentului istoric, a informat, joi, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, potrivit Agerpres. 

„În perioada 14.10.2024 - 30.11.2024, situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din localitatea Grădiştea de Munte va fi închis! În această perioadă, aici se desfăşoară lucrări la poarta de intrare (poarta de VEST), în cadrul proiectului „Capitala Daciei - Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European". Astfel, pentru a nu periclita siguranţa vizitatorilor pe perioada lucrărilor efectuate la poarta de Vest, care asigură accesul turiştilor, situl va fi închis în intervalul 14.10.2024 - 30.11.2024", se arată într-un comunicat al DGAMPT Hunedoara, remis AGERPRES.

Cetatea Sarmizegetusa Regia face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi se află în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, prin DGAMPT Hunedoara.

Peste 700 de metri din zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia vor fi restauraţi în cadrul proiectului "Capitala Daciei - Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European", derulat de CJ Hunedoara, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi Romsdal County Council din Norvegia.

Proiectul este considerat ca fiind cel mai important de acest fel pe linia restaurării şi revitalizării monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de circa 2 milioane de euro, iar cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea numărului de vizitatori, dar şi o mai mare implicare a comunităţii locale în activităţile de punere în valoare a întregului patrimoniu istoric şi din Munţii Orăştiei.

Peste 67.000 de turişti au vizitat, anul trecut, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, apreciată ca unul dintre principalele puncte de atracţie ale judeţului Hunedoara, relevă datele DGAMPT.

×
Parteneri
x close