Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit marele scriitor kârgâz Cinghiz Aitmatov

A murit marele scriitor kârgâz Cinghiz Aitmatov

1 minut de citit Publicat la 11:18 11 Iun 2008 Modificat la 11:18 11 Iun 2008
A murit marele scriitor kârgâz Cinghiz Aitmatov
A murit Cinghiz Aitmatov. Unul dintre cele mai mari nume ale literaturii estului a plecat dintre noi, arătându-ne că nici chiar liniştea stepei kârgâze nu te poate face să păcăleşti destinul. Ne-a lăsat însă o moştenire pe care nimeni nu o mai poate lua: ne-a rămas pe veci iubirea Jamilei, Cântecul stepei, cântecul munţilor, Cocorii timpurii, toate ale noastre într-o singură zi. Mai lungă decât veacul. Cinghiz Aitmatov a fost scriitorul care a deschis poarta occidentului către regimul sovietic şi care a arătat lumii ce se ascunde dincolo de cortina de fier: o lume ce respiră sentimente şi emană dragoste. Dar numai pentru cei care au suflete de simţit.

Povestea lui Cinghiz Aitmatov sfârşeşte însă brusc, la vârsta de 79 de ani. În urmă cu două zile a fost internat de urgenţă la o clinică din Nuremberg, după ce starea sa de sănătate se deteriorase alarmant. I s-a făcut rău în Rusia, unde lucra la o adaptare a romanului său „O zi mai lungă decât veacul”. Potrivit medicilor, scriitorul a murit din cauza unei infecţii pulmonare. Decesul său a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei kârgâze, care a anunţat că înmormântarea va avea loc la Bişkek.

S-a născut pe 12 decembrie 1928 în oraşul Cheker, din nord-vestul Kârgâztanului, pe atunci republică sovietică. Talentul său este recunoscut încă de la primele povestiri publicate şi în 1956 este primit la institutul de literatură Maxim Gorki de la Moscova. Urmează lovitura de graţie, „Jamila”, romanul cu care sparge graniţele sovietice şi care îl face pe poetul francez Louis Aragon să declare opera drept „cel mai bun roman de dragoste din lume”.

Prieten bun cu fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, Cinghiz Aitmatov a devenit ambasador al Rusiei la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană şi NATO, după căderea URSS-ului. După 1995, el preia toate aceste atribuţii pentru ţara sa, Kârgâstan. Ca o ironie a sorţii, autorităţile kârgâze au proclamat 2008 anul Aitmatov, în onoarea celei de-a 80-a aniversare a marelui scriitor.

Antena3.ro

×
Parteneri
x close