Motivele pentru care Norica Nicolai a fost respinsă de la Justiţie
În motivarea publicată astăzi de Curtea Constituţională, sunt precizate argumentele pe baza cărora preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Acestea se bazează pe elemente din mapa profesională a vicepreşedintelui PNL, ?din a cărei verificare au rezultat următoarele:
- în perioada 1983-1991, doamna Norica Nicolai a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa şi a avut o serie de abateri în activitatea profesională, la care se adaugă şi evenimente pentru care a fost în situaţia de a fi sancţionată;
- a modificat mandatul de arestare a unei persoane nevinovate cu datele altei persoane şi a dispus arestarea acesteia din urmă în instanţă de recurs, fără ca împotriva persoanei în cauză să fi avut loc urmărirea penală sau judecata în primă instanţă?, se arată în actul de motivare publicat de Curtea Constituţională.
MOTIVAREA CURŢII CONSTITUŢIONALE (pdf)
În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a dat verdictul în cazul sesizării Guvernului faţă de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Magistraţii Curţii au decis, în unanimitate, că şeful statului are dreptul să refuze ? o singură dată şi motivat ? propunerea premierului la şefia unui minister.
Începutul scandalului
Dezbaterile pe acest subiect au început în ianuarie, după ce Călin Popescu Tăriceanu a propus-o pe Norica Nicolai la ministerul Justiţiei, în urma demisiei fostului ministru Tudor Chiuariu. Ca răspuns, Traian Băsescu i-a cerut premierului să facă o altă nominalizare. A urmat o serie de scrisori prin care Băsescu îl invita la discuţii pe Tăriceanu, soldate invariabil cu refuzul premierului de a negocia numirea Noricăi Nicolai. Totul a culminat cu declaraţia de la Cotroceni, în care Băsescu a precizat că nu o va numi niciodată pe Nicolai la Justiţie, motivându-şi decizia prin mapa profesională a senatorului liberal.
Mapa profesională a Noricăi Nicolai, motivaţie suficientă pentru Curtea Constituţională
Mapa profesională a Noricăi Nicolai cuprinde două incidente care ar descalifica-o pe senatoarea liberală. În dosar se regăseşte sancţiunea primită de Norica Nicolai în 1987, pe vremea când era procuror la Procuratura locală Olteniţa. Nicolai, pe atunci Norica Clinci, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. Cel de-al doilea caz se referă la înfierea unui copil de către un cetăţean străin pe care Norica Nicolai l-a reprezentat în instanţă, cu toate că era procuror.
Antena3.ro