Antena 3 CNN Actualitate Crin Antonescu: ”Suntem la un pas de coșmar”. Singura soluție, o coaliție pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR

Crin Antonescu: ”Suntem la un pas de coșmar”. Singura soluție, o coaliție pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR

A.I.
4 minute de citit Publicat la 21:13 01 Dec 2024 Modificat la 21:18 01 Dec 2024
crin antonescu
Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Crin Antonescu a declarat, duminică seara, la Antena 3 CNN, că România pro-europeană și pro-NATO rămâne în pericol. Călin Georgescu și ”apostolii” lui vor să rupă țara de civilizația occidentală, spune fostul președinte al PNL. 

Mihai Gâdea: Credeți că ieșim un pic din haosul care a fost în ultima săptămână sau, mai mult, ne afundăm în el?

Crin Antonescu: "Rămânem la un pas de coșmar ce pare a nu fi fost bănuit nimeni. Pentru că, dacă niște lucruri au fost clare în peisajul public și politic românesc de vreo 20 de ani încoace, acestea erau consensul euroatlantic, orientarea și direcția a țării. În această privință, la nivelul tuturor forțelor politice, apariția, la ultimele alegeri parlamentare, a unui partid relativ mic, chiar dacă neașteptat, n-a îngrijorat foarte tare pe nimeni. Și acum trei-patru luni de zile, la alegerile locale și europarlamentare, toată lumea defila în continuare, fără niciun fel de problemă. Semne de neliniște existau de mai multă vreme și pe mai multe planuri. Și este o analiză întreagă de făcut de ce și dacă chiar n-a știut nimeni ce se apropie și pe ce stăm (...) 

Cătălina Porumbel: Votul de astăzi credeți că va influența masiv votul din al doilea tur al alegerilor prezidențiale? Pe de o parte, cei care merg în zona aceasta aventurii vor căpăta și mai mult curaj pentru a merge la vot? Sau, din contră, îi vom vedea pe cei care în primul tur poate n-au conștientizat pericolul cum se vor duce în zona pro-europeană?

Crin Antonescu: "Mi-e greu să spun acest lucru. Văd că și sociologii, și cei care fac analize și sondaje au ezitări. Eu cred că și unii, și alții sunt motivați. Eu cred că cei care doresc să răspundă riscant la acest referendum, cei care doresc să respingă practicile, clasa politică, establishment-ul politic, locurile de siguranță de până acum au căpătat nejustificat, din punctul meu de vedere, dar justificat, din punctul lor de vedere, care contează, un sentiment de identitate, de apartenență și sentimentul că fac o revoluție. Sigur că ăsta e coșmarul care ne pândește, pentru că beneficiarii sunt niște oameni, când nu sunt șarlatani direct, sunt niște oameni care nu au cu adevărat nicio soluție în România. 

Cu aceste partide vai de capul lor, cu aceste instituții vai de capul lor, totuși, singurele lucruri care s-au făcut și singurele ce certitudini și singurele șanse pe care toți le-am avut în acești 20 de ani din urmă au fost cele care țin de apartenența la Uniunea Europeană, de apartenența la NATO, de apartenența la civilizația occidentală. Pentru că de fapt, și domnul Georgescu, și ceilalți apostoli, în ghilimele, ai acestei revoluții în ghilimele, asta contestă întreaga: civilizația și valorile occidentale, nu doar NATO, nu doar UE.

Mihai Gâdea: "Ar trebui ca o coaliție de partide pro-democratice să se întâlnească, să vină cu un mesaj comun pentru turul doi, în condițiile în care nu se anulează alegerile, în condițiile în care nu se reia primul tur? Ar trebui să vină cu un mesaj comun sau asta, de fapt, nu ar ajuta-o prea mult pe doamna Elena Lasconi?"

Crin Antonescu: "Nu trebuie să fiu eu liderul lui partid. Cred că este absolut evident că șansa celor care vor să păstrăm calea occidentală este nu un guvern de uniune națională, cum greșit este numit, pentru că și așa-zis suveraniști fac parte din națiune și vor fi partide reprezentate în Parlament, ci o coaliție pro-occidentală care este clară, nu știu în ce ordine, dar cu PSD, cu PNL, cu USR, cu UDMR. Alta nu există. Și măcar în al 12-lea ceas, oameni care semnau hârtii stupide că nu vor face guvern cu PSD-ul, deși erau în guvern, oameni care, săptămâna trecută, după ce am avut fenomenul Georgescu, se răfuiau cu PSD-ul și cu PNL-ul, vor înțelege, totuși, că suntem la un pas de un coșmar și că asta este singura formulă, indiferent cine sunt liderii partidelor actuale. Cu atât mai mult cu cât în cazul PNL-ului e vorba de un lider care are 'vârsta' de câteva zile ca lider și care, în niciun caz nu poartă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat până acum.

Mihai Gâdea: "Domnule Crin Antonescu, în această seară e foarte important să vedem rezultatul la parlamentare. La fel de important va fi să vedem și rezultatul de la  prezidențiale. Votul din această seară anunță ceva. Există voci care spun 'suntem pro-europeni, însă n-aș vrea să votez cu doamna Lasconi, nu mi se pare pregătită pentru asta'. E aceasta o situație care poate să schimbe, rezulta rezultatul, chiar dacă, să zicem, majoritatea este pro-europeană?

Crin Antonescu: "Eu sper că nu. Că doamna Lasconi nu e pregătită pentru asta, nu putem nega, pentru că am fi caraghioși, la rândul nostru. Că este vorba, citez, de un referendum la care răspunsul, pentru mine, este clar e la fel de adevărat. Deci, sfatul meu, dacă îndrăznesc să spun așa, și pentru prietenii de la USR care au candidatul, care au produs candidatul, care ne-au dat nouă, țării acest candidat, dar și pentru toți cei care avem această alegere de făcut, este să ne fixăm asupra domnului Călin Georgescu mai degrabă și să votăm ca la un referendum. Să nu vedem două persoane sau două partide, ci să vedem două direcții mari de civilizație, între care România a trăit sute de ani și pentru care am făcut o opțiune, sper eu, ireversibilă. Lăsați-ne să n-o vedem prea mult pe doamna Lasconi. Lăsați-ne să ne concentrăm pe Cătălin Georgescu și atunci sper că va fi bine."

×
x close