Consiliul Județean Mureș susține că nu e nicio problemă în centrele unde Centrul de Resurse Juridice și Consiliul de Monitorizare au reclamat că au găsit la un control inopinat de sâmbătă copii înfometaţi, încuiaţi cu zăvorul şi trataţi cu medicamente expirate. "Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea sau viaţa copiilor", a comunicat președintele CJ Mureș. Luni ar urma să aibă loc primele audieri în acest dosar. Procurorii cred că angajaţii de la DGASPC luau cu forţa copiii din familile lor sub pretextul că micuţii nu sunt îngrijiţi corespunzător, iar apoi îi internau în centrele speciale pentru a obţine bani de la stat. Presupusa reţea ar fi reuşit astfel să obţină peste un milion de euro.
Consiliul de Monitorizare alături de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au realizat verificări în patru centre pentru copii cu dizabilități ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș din Târgu Mureș, în cursul acestui weekend.
În urma afirmațiilor făcute public, prin ordinul nr. 11/2025 al prefectului a fost constituită o echipă mixtă, din care face parte și un reprezentant al Consiliului Județean Mureș, a comunicat CJ Mureș.
Președintele CJ Mureș a comunicat luni, că a aceste sesizări au fost analizate într-o ședință de lucru în care s-a constatat că "copiii sunt în siguranță."
"În acest moment starea copiilor cărora li se asigură servicii sociale în cadrul centrelor nu este una alterată, în raport cu situația lor medicală, siguranța fiind termenul care reflectă corect realitatea. Copiii sunt în siguranță. Condițiile în care se desfășoară activitățile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale, disfuncționalități punctuale care pot exista urmând a fi îndreptate de îndată, pe baza constatării organelor abilitate (DSP, AJPIS etc.). Condițiile existente nu reclamă măsuri de mutarea copiilor.
În timpul acțiunilor de control nu au fost identificate situații care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viața beneficiarilor.
Din datele și informațiile de care dispunem în relația cu DGASPC nu au fost identificate indicii de suspiciune privind comiterea vreunei infracțiuni, așa cum a susținut reprezentantul CRJ. În mod independent de acțiunile de control în cadrul echipelor mixte, Consiliul Județean va avea propria echipă de verificare care pe lângă chestiunile punctuale imputate, va efectua și o verificare sistemică a domeniului pentru a lua măsuri de îmbunătățire în interesul beneficiarilor.
Conducerea protecției copilului va avea sarcina ca pe lângă verificarea administrativă proprie să sprijine activitatea comisiilor punând la dispoziția acestora toate datele și informațiile necesare. Rezultatele preliminare ale verificărilor ne vor parveni într-o săptămână", a comunicat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare au făcut o vizită inopinată, sâmbătă dimineață, la patru centre din Târgu Mureș, unde sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea maximă a acestora este de doar 51 de locuri.
Niciuna dintre locații nu deține autorizație de funcționare, iar condițiile de trai sunt deplorabile – saltele îmbrăcate în plastic, paturi nepotrivite, camere fără uși sau încuiate cu zăvoare, precum și supraaglomerare. Copiii sunt malnutriți, iar starea lor generală este grav afectată. CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și solicită intervenția urgentă a autorităților competente.
Georgiana Pascu, manager al Centrului de Resurse Juridice, a descris sâmbătă, la Antena 3 CNN, situația extrem de gravă a copiilor cu dizabilități din centrele din Târgu Mureș, după o serie de controale. Ea spune că echipa CRJ a descoperit dormitoare supraaglomerate, copii cazați în spații necorespunzătoare, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, care ar fi trebuit să beneficieze de plasament familial.
Mai mult, există suspiciuni legate de decesul a trei copii. Deși statul român alocă aproximativ un milion de euro pentru întreținerea acestor copii, condițiile de viață sunt departe de a respecta standardele legale, iar viața copiilor este pusă în pericol.
Problemele identificate de reprezentanţii CRJ în timpul vizitei:
"Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.
Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.
Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol".