Zeci de familii au fost evacuate din calea unei viituri puternice anunţate pe cursul inferior al Jiului. Autorităţile sunt în alertă în mai multe localităţi din judeţul Dolj, după ce hidrologii au emis avertizare cod roşu de inundaţii. Cel mai mare pericol este în satul Schitu, unde au avut loc primele evacuări. Nu este prima dată când satul doljean Schitu este surprins de inundaţii. Şi în urmă cu doi ani s-a întâmplat acelaşi lucru. Autorităţile au dat atunci oamenilor materiale de construcţii, ca să-şi poată construi case noi, în locuri unde nu ar ajunge apa. Dar potrivit unui material apărut în cotidianul Gazeta de Sud, oamenii au preferat să-şi vândă materialele.
Nici autorităţile nu şi-au îndeplinit treaba. Digul care trebuia să apere locuitorii satului nu a mai fost ridicat. Direcţia Apelor Jiu se află încă la stadiul de începere a lucrării, deşi primele demersuri au avut loc încă de anul trecut. Statul a cheltuit cinci miliarde de la începutul lucrărilor şi mai este nevoie de încă pe-atât pentru ca digul să fie gata.
În Mehedinţi, apele au rupt două poduri
Situaţie gravă şi în judeţul Mehedinţi, unde este în vigoare, de asemenea, o avertizare de inundaţii - cod portocaliu. Ploile din ultimele două zile au rupt două poduri şi au inundat mai multe gospodării. Numeroase localităţi din estul judeţului nu au curent electric, iar în unele zone a nins foarte mult. Stratul de zăpadă atinge chiar şi un metru.
Pe Drumul Judeţean 607 C, un pilon al podului ce leagă localitatea Floreşti de Câmpu Mare a cedat sub presiunea apei. Acum, pe pod nu mai pot trece decât pietonii, greutatea unei maşini riscând să surpe podul de tot. Locuitorii din 50 de sate sunt obligaţi să ocolească zeci de kilometri. Cei mai afectaţi sunt cei 50 de elevi din satul izolat, care trebuie să meargă pe jos 10 km până la şcoala aflată de cealaltă parte a podului avariat.
Şi localitatea Jidostiţa riscă să rămână izolată, după ce podul de la intrarea în localitate a fost avariat de viitură. Oamenii acuză autorităţile locale că nu au reuşit să repare podul la precedentele inundaţii. Inundaţiile au afectat şi un cartier din Drobeta Turnu Severin. Mai mulţi locuitorii ai cartierului Banoviţa s-au trezit cu apa în case.
Mai multe autospeciale si motopompe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru a scoate apa din casele şi curţile oamenilor. Ei spun că nu e prima dată când gospodăriile le sunt inundate. Ei dau vina pe absenţa canalizării, astfel că la fiecare ploaie puternică, torenţii de pe versanţi se revarsă în curţile lor.
Frig şi în Capitală
În Bucureşti, avertizarea emisă de meteorologi şi-a produs efectele. A plouat timp de două zile, iar vântul a bătut cu putere şi a făcut ca frigul să fie resimţit puternic. Luni, stropii de ploaie s-au transformat în fulgi de zăpadă. Carosabilul umed a ridicat probleme serioase şoferilor. La Casa Presei Libere s-a circulat cu mare dificultate. Cozi interminabile de maşini au fost şi pe şoseaua Ştefan cel Mare, unde intervenţia agenţilor de circulaţie a fost fără izbândă.
Probleme în trafic pe DN1
Ninsoarea a cauzat probleme în trafic pe Drumul Naţional 1. Drumarii au intervenit cu utilajele să îndepărteze zăpada. Chiar şi aşa, şoferii care nu au avut lanţuri au înaintat cu greu din cauza stratului de polei format pe carosabil. Ninsoarea din regiune nu a fost însă o problemă pentru toată lumea. Turiştii veniţi în Bran-Moeciu s-au putut bucura de un strat generos de zăpadă.
Traficul pe Drumul Naţional 1 a fost îngreunat mult de ninsoare. Mulţi şoferi au fost nevoiţi să tragă pe dreapta ca să monteze lanţurile de zăpadă. Drumarii avertizează că sub stratul de zăpadă de pe DN1 s-a format şi polei. Poliţiştii şi drumarii vor patrula toată noaptea pe DN1, pentru a împiedica blocajele şi incidentele rutiere.
EVACUAŢI DIN CALEA APELOR:
20 de OAMENI AU FOST EVACUAŢI DIN CALEA APELOR
HIDROLOGII AU EMIS O NOUĂ AVERTIZARE COD PORTOCALIU
Antena3.ro