Preşedintele-director general al televiziunii publice, Tudor Giurgiu, a reamintit că TVR este un serviciu public de televiziune şi de aceea, activităţile extra-TVR ale personalului de specialitate şi de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor în ceea ce priveşte imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea televiziunii publice.
?Nici o activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele probleme controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis!?, se precizează în Codul de conduită.
Potrivit unui comunicat de presă al TVR, Codul de conduită se aplică personalului de conducere şi personalului de specialitate al televiziunii publice, iar colaboratorii externi vor semna un act adiţional la contract care conţine aceste prevederi adaptate statutului lor. Nerespectarea prevederilor Codului de conduită va atrage sancţiuni conform legislaţiei în vigoare, în cazul angajaţilor, sau rezilierea de către TVR a contractului, în cazul colaboratorilor.
Televiziunea publică s-a confruntat recent cu o serie de scandaluri interne, pornite de la rezilierea contractului cu Telesport, referitor la drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I de fotbal, şi de neacordarea dreptului la replică lui Ion Iliescu după emisiunea "Zona fierbinte", moderată de Rodica Culcer.
Antena3.ro