Lucrările de consolidare a imobilelor ar putea începe chiar fără acordul proprietarilor. Ministerul Construcţiilor va elabora un act normativ care să permită începerea lucrărilor chiar şi în aceste condiţii. Programul de consolidare a clădirilor a fost prea mult discutat şi prea puţin aplicat până acum. Este foarte greu să îi convingi pe proprietari să le bârâie zi de zi în cap utilajele de construcţii, şi cum nu poţi intra în clădire dacă nu ai acceptul tuturor locatarilor. A rămas o singură soluţie: o lege sau o ordonanţă care să permită consolidarea clădirilor şi în lipsa acordului proprietarilor.
La drept vorbind o astfel de lege chiar ar avea unele probleme de constituţionalitate căci încalcă proprietatea privată. Mai excact, dreptul proprietarului de a dispune de bunul său. Ministerul va elabora, în următoarele două săptămâni, un act normativ şi trebuie să mai demonstreze că respectivele clădiri sunt un pericol public. Dar mai este o problemă: primarii n-au nicio tragere de inimă în această afacere. La nivelul Capitalei, doar Sectorul 2 a trimis o notificare referitoare la numărul clădirilor cu înalt risc seismic. Asta deşi a trecut termenul de 9 luni în care primarii municipiilor şi oraşelor erau obligaţi să identifice aceste imobile.
Aşa că, luna viitoare, ministrul Laszlo Borbely urmează să discute cu primarii de sector pentru a-I avertiza cumva. Astfel, în cel mult două luni urmează să fie marcate clădirile incluse în clasa întâi de risc seimic. Pe lista clădirilor care trebuie consolidate se află aproximativ 3.000 imobile, dintre care 600 sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Clădirile vulnerabile sunt amplasate în special în Bucureşti şi în judeţele puternic afecate de cutremure, ca Vrancea. Până acum au fost consolidate doar 10 clădiri pentru locuit, dintre care 8 în Bucureşti.
Antena 3