Numai în Bucureşti 125 de clădiri riscă să se prăbuşească. Au fost încadrate de Primăria Capitalei în clasa I risc seismic, adică imobile care prezintă pericol public. Pentru unele dintre ele, expertizele au fost făcute cu mai bine de 14 ani în urmă, dar nici acum nu sunt consolidate. La ceva mai bine de un sfert dintre ele lucrările nici măcar nu au început. Unde consolidarea e în desfăşurare există o altă problemă: încă mai sunt oameni care locuiesc acolo. N-au avut unde să plece.
Calea Victoriei 33-35. La parter - Teatrul de Revistă. Deasupra: bloc de locuinţe. Lucrări de consolidare. Începute acum 5 ani, cu termen de predare într-un an şi 3 luni. Calculaţi dumneavoastră câtă întârziere...
Explicabil cât de greu merg lucrările aici dacă te uiţi pe şantierul unde lucrează o mână de muncitori. Fără echipamente de protecţie şi mai interesaţi de ce face televiziunea decât de munca lor.
Totuşi, pentru unii haosul acesta e, de fapt, acasă. Maria Tănăsescu vine de la doctor. Are probleme cu rinichii şi medicii îi tot spun să nu mai facă efort. Dar, n-are încotro şi zi de zi urcă 4 etaje, de mai multe ori, că liftul pe timpul lucrării nu merge. La ea în apartament lucrurile sunt aşezate cu grijă. Ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla. Dar se întâmplă: se consolidează. Greu, fireşte! Aceeaşi clădire, alţi locatari. Stau însă cu mobila strânsă, dorm pe la rudele înţelegătoare şi aşteaptă sfârşitul. Al consolidării, evident.
O altă adresă: Ştirbei Vodă. O altă clădire unde lucrările merg însă mai cu spor. Dar şi aici, în norii de praf sunt oameni care încearcă să trăiască ca şi cum totul ar fi absolut firesc. Unii şi-au permis să meargă cu chirie, alţii au avut rude înţelegătoare, iar alţii au sperat că vor fi duşi în locuinţele sociale din blocurile gemene din centrul capitalei. Dar nici acum blocurile cu destinaţie socială nu sunt gata.
Din cele 125 de clădiri- pericol public doar 8 au fost consolidate. Cum ar fi cea de pe Ana Ipătescu, unde acum 17 apartamente au o valoare de piaţă mult crescută. Un apartament cât o casă pe pământ. Pe lângă siguranţa locatarilor şi de ce nu a trecătorilor, acesta e marele avantaj al consolidării: creşterea valorii pe piaţă a imobilului. Dar, peste 50 de clădiri din Bucureşti plus alte 3 mii din toată ţara, mai au de aşteptat până să se transforme din bombe cu ceas în Alba Ca Zăpada pieţei imobiliare.
Antena 3