Antena 3 CNN Actualitate Bolnavii de cancer nu pot fi trataţi din cauza licitaţiilor

Bolnavii de cancer nu pot fi trataţi din cauza licitaţiilor

1 minut de citit Publicat la 10:01 04 Iul 2007 Modificat la 10:01 04 Iul 2007
Bolnavii de cancer nu pot fi trataţi din cauza licitaţiilor
Când boala te loveşte, birocraţia îi dă o mână de ajutor. O femeie din Bucureşti, bolnavă de cancer, nu-şi poate continua terapia cu citostatice pentru că spitalul nu a terminat licitaţia - o procedură extrem de greoaie in urma reformei. Doctorii spun ca au ajuns să împrumute medicamente de la colegii lor din alte spitale. ?Domnul doctor! Sunt doamna Camelia Mitarcă, aţi făcut rost de citostatice?? Aşa îşi începe ziua o femeie bolnavă de cancer de colon. De două săptămâni, în fiecare zi, Camelia Mitarcă sună la spital ca să afle dacă poate urma tratamentul cu citostatice.

?Tratamentul este important, pentru a stopa evoluţia cancerului, că el fiind faza doi, poate să avanseze, e cancer malign, din păcate şi ăsta niciodată nu ştii cum evoluează?, spune femeia. Nimeni nu ştie câţi bolnavi de cancer sunt în România. Estimările vorbesc de 370.000 de oameni. Se ştie sigur doar că 70.000 de bolnavi de cancer fac tratament cu citostatice. Şi mulţi trec prin aceleaşi greutăţi ca bolnava Camelia Mitarcă.

Cancerul ajuns în fază avansată are nevoie de tratament costisitor Tratamentul uzual cu citostatice costă între 500 şi 1.500 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 10.000 sau 20.000 de lei lunar, în funcţie de cât de avansată e boala.

De două săptămâni bolnavii de cancer nu pot face tratamentul cu citostatice pentru că nu s-a încheiat licitaţia.

MEDICAMENTELE PENTRU CANCER BLOCATE DE LICITAŢII

Observator

×
x close