Boicotarea Jocurilor Olimpice a apărut ca urmare a incidentelor din Tibet, din luna martie. Lhasa, capitala Tibetului, a fost scena unor proteste violente declanşate la 14 martie de călugării budişti faţă de regimul autoritarist chinez, care a recurs la măsuri dure de represiune. China susţine că 19 protestatari au murit în violenţele din Lhasa, în timp ce guvernul tibetan în exil a anunţat 140 de victime.
Mai mulţi responsabili occidentali, dar şi Dalai Lama, au respins deocamdată acţiunea de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Liderul spiritual tibetan, denunţând "regimul de teroare" impus de chinezi, a fost foarte clar: "Beijingul merită să găzduiască Jocurile Olimpice. Vreau aceste jocuri, deoarece poporul chinez are nevoie să se simtă mândru".
Flacăra olimpică a sosit luni noapte în Jakarta, capitala Indoneziei, unde deja s-au înregistrat primele incidente. Forţele de ordine au dispersat o manifestaţie a protibetanilor, care vroiau să boicoteze ceremonia ce are loc marţi. Două mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea evenimentului.
Traseul torţei în Jakarta a fost restrâns doar la stadionul naţional din oraş, de teama repetării incidentelor. Doar cinci mii de persoane au fost invitate la ceremonie. Jakarta este cea de-a cincea etapă a traseului asiatic al flăcării olimpice, după Islamabad, New Delhi, Bangkok şi Kuala Lumpur.
Antena3.ro