În
urma ultimelor decizii luate la summitul NATO, preşedintele Traian
Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la sala Spiru Haret de la
Palatul Parlamentului. Băsescu a declarat că: "Am ţinut foarte mult ca în declaraţia finală de la summitul NATO să se prevadă că indivizibilitatea securităţii aliaţilor este un principiu major al Alianţei."
Băsescu a mai spus că este foarte important că la summitul NATO s-a recunoscut importanţa strategică a zonei Mării Negre. Cât priveşte scutul anti-rachetă, preşedintele a spus că s-a decis că acesta să aibă "o acoperire cuprinzătoare." "NATO îşi va asuma crearea unui scut anti-rachetă complementar pentru statele care nu sunt apărate de scutul anti-rachetă american. În această situaţie este şi România", a spus Băsescu.
Cât priveşte modul în care s-au luat deciziile la acest summit, Băsescu a spus că până în ultima clipă Macedonia a fost pe lista ţărilor invitate să adere la NATO. "Chiar dacă nu a primit această invitaţie, Macedonia nu mai are nevoie de vreun alt summit pentru a adera la NATO, ci doar trebuie să-şi rezolve divergenţa cu Grecia. Faptul că opoziţia Greciei a putut împiedica aderarea Macedoniei, dovedeşte importanţa ţărilor mici în cadrul Alianţei."
Băsescu a mai spus că nu există o solicitare oficială a Serbiei de a adera la NATO. Totuşi, Alianţa a decis să ofere posibilitatea Serbiei de a începe discuţiile de aderare, atunci când ţara va decide că doreşte acest lucru.
Referitor la decizia privind Georgia şi Ucraina, şeful statului român a spus că "la Bucureşti Consiliul a decis că aceste ţări să devină în viitor membre NATO." Băsescu a precizat că cele două ţări nu au primit invitaţia de aderare pentru că nu îndeplinesc criteriile, dar invitaţia explicită a fost făcută "în urma unor declaraţii făcute în anumite capitale."
La reuniunea Alianţei Nord-Atlantice s-a
decis ca Georgia, Ucraina şi Macedonia să nu primească invitaţie
de aderare la NATO. Doar Albania şi Croaţia au primit undă verde.
Potrivit preşedintelui român, la summitul NATO s-a discutat şi despre securitatea energetică. "Pentru ca NATO să poată să fie eficient în protejarea infrastructurii, s-a stabilit obligativitatea ca statele NATO să facă schimb de informaţii cu privire la eventuale sabotaje ale structurii energetice, a spus Băsescu."
DECLARAŢIA LUI BĂSESCU DESPRE SCUTUL ANTI-RACHETĂ
Citiţi şi: SCUTUL ANTIRACHETĂ DIN EUROPA ? ACORD ÎNTRE SUA ŞI CEHIA
Antena3.ro