Plecarea asistenţilor medicali în străinătate a început să afecteze grav sistemul sanitar ieşean. Dacă vor continua să plece în acelaşi ritm, în maxim cinci ani, spitalele vor rămâne cu cel mult jumătate din efectivul actual de cadre medicale medii. Peste 300 de asistenţi medicali au plecat în străinătate numai anul trecut. Erau bine pregătiţi, din posturi cheie şi, ca urmare, mai greu de înlocuit. Începătorii îi înlocuiesc, însă doar pentru scurt timp.
Asistenţii medicali aleg destinaţiile în funcţie de salariile pe care urmează să le primească. Cei mai mulţi preferă ţările care sunt mai aproape de România. Mai nou, se pleacă şi către ţările arabe, din raţiuni financiare evidente.
De obicei, după ce au terminat studiile, asistenţii se angajează într-un spital. Ei spun că, după ani şi ani, au încetat să mai creadă că se vor produce schimbările pe care le aşteaptă în sistemul de sănătate. Ei preferă să lucreze în afara ţării, unde primesc mai mulţi bani şi au condiţii mult mai bune de viaţă. Salariile ?de afară? sunt de cel puţin cinci ori mai mari ca aici.
Antena 3