De Crăciun
porcii vor fi sacrificaţi numai după o prealabilă anestezie totală cu
un pistol cu glonţ captiv. Urmează ca medicii veterinari să fie
instruiţi în aplicarea acestui procedeu. Autoritatea Naţională
Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis
un comunicat în care precizează că "sacrificarea
porcilor pentru Sărbătorile de Crăciun se va face cu respectarea
normelor pentru bunăstarea animalelor în timpul sacrificării.
(...) S-a decis ca medicii veterinari împuterniciţi (medicii
concesionari) să aplice procedeele de asomare (anestezie totală ?
n.r.) permise pentru specia porcină".
Metoda pistolului cu glonţ captiv a
fost stabilită de ANSVSA şi Colegiul Medicilor Veterinari. Prin
acest procedeu, glonţul pătrunde în creierul animalului şi
îi distruge sistemul nervos central. Pentru ca medicii să
asomeze corect animalele, Autoritatea Veterinară organizează în
această săptămână instruiri cu medicii veterinari din
cadrul compartimentelor de bunăstare animală ale direcţiilor
sanitare veterinare judeţene, care vor instrui, la rândul lor,
medicii concesionari, în perioada 26-30 noiembrie.
Cu toate astea, românii de rând pot sta liniştiţi.
Prevederile îi privesc doar pe comercianţi. Populaţia are voie să-şi taie în curtea proprie animalele aşa cum au făcut-o în ultimele sute de ani. Un oficial european, citat de publicaţia britanică ?The Economist?, a declarat că Uniunea Europeană ar putea închide ochii în cazul tradiţiilor româneşti care încalcă reglementările europene.
Antena3.ro