Alex Găvan spune că ascultarea cu smerenie a semnelor şi perceperea mesajului atunci când el este scris cu majuscule peste tot în preajmă l-au ţinut în siguranţă şi pe calea cea bună în viaţă.
”Din acest motiv, pentru moment, timpul meu aici s-a încheiat”, a scris Găvan într-un mesaj în limba engleză, pe contul său de socializare.
El a declarat totodată că este recunoscător pentru fiecare secundă petrecută pe versanţii abrupţi ai puternicului K2, iarna, și că se întoarce cu daruri nepreţuite - perspective personale şi lecţii - considerând toate acestea o binecuvântare şi un privilegiu.
Alex Găvan s-a mai arătat îndurerat de moartea alpinistului spaniol Sergi Mingote, spunând că el şi cei care îl însoţeau au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-l salva. De asemenea, s-a declarat bucuros pentru echipa nepaleză care a ajuns în vârf.
Nu în ultimul rând, alpinistul a mulţumit partenerei sale de ascensiune, Tamara Lunger, și tuturor celor care i-au sprijinit temerara acțiune.
”Mulţumesc din inimă tuturor”, a notat Alex Găvan la finalul mesajului.
K2, ”Muntele sălbatic”, ucide unul din patru alpiniști care încearcă să îl cucerească
Supranumit ”Muntele sălbatic”, K2 este unul dintre cei mai periculoşi munţi de ascensiune, având a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aproximativ unul din patru alpinişti care urcă pe K2 plătesc ascensiunea cu viața.
Pe 12 ianuarie, Alex Găvan anunţa o nouă etapă de aclimatizare şi pregătire a ascensiunii finale alături de Tamara Lunger şi de alţi doi alpinişti, Sergi Mingote (Spania) şi Juan Pablo Mohr (Chile). Din păcate, Sergi Mingote a murit duminică, după o cădere de aproape 600 de metri.
Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. Zeci de alpiniști s-au aflat pe munte în această iarnă, în speranța de a fi primii care doboară recordul, printre ei și Alex Găvan și Tamara Lunger. Alpinistul român nu a reușit să-și visul cu ochii, după ce a încercat să ajute un alpinist spaniol căzut, potrivit postării făcute pe Facebook de unul din nepalezii care au reușit să ajungă în vârf, pe 16 ianuarie, în jurul orei locale 17:00.
Prima tentativă de a urca iarna pe un vârf de peste 8.000 de metri
”Tamara şi cu mine nu suntem aici pentru cursa de a stabili cine va urca primul pe K2 în timpul iernii. Mai mult, nu ne interesează această cursă şi nu aparţinem niciunei goane şi febră. Nu suntem în niciun fel de competiţie cu alte echipe de pe munte, ci ne aducem energia şi echipamentele pentru ca această colaborare să meargă pe acest drum în spiritul abundenţei, generozităţii şi altruismului. Este profunda mea credinţă că munţii trebuie urcaţi nu numai cu unelte pentru gheaţă şi crampoane, pe care toţi le putem avea, ci mai presus de orice altceva, cu umilinţă. Pentru mine, K2 este un profesor excelent şi un mare maestru pe care îl venerez, nu o grămadă de piatră gigantică care să fie profanată doar de o mentalitate victoriană de cucerire”, afirma Alex Găvan la începutul expediţiei sale.