”Nu se mai sperie nimeni de pedepsele pentru corupţie”
Morar a criticat instanţele de judecată pentru pedepsele dispuse în cazurile de corupţie. El susţine că judecătorii au sancţionat prea blând faptele de corupţie din domeniul public, comparativ cu cele din mediul privat. „Nu se mai sperie nimeni de pedepsele pentru fapte de corupţie. Am analizat pedepsele rămase definitive şi doar un sfert dintre cei condamnaţi execută pedeapsa în regim de detenţie”, susţine şeful DNA.
Daniel Morar spune că activitatea procurorilor DNA a fost blocată în anumite situaţii din cauza modificărilor legislative. Şeful DNA a dat ca exemplu decizia Curţii Constituţionale referitoare la legea răspunderii ministeriale, dar şi modificarea comisiei speciale de la Cotroceni, comisie în cele din urmă desfiinţată. Procurorul şef al DNA a semnalat însă şi aspecte pozitive în activitatea instituţiei pe anul 2007: „cauzele soluţionate în 2007 au sporit, soluţiile de trimitere în judecată sunt mai numeroase, iar numărul persoanelor cu funcţii de conducere trimise în judecată a crescut cu 60%”.
Întâlnirea s-a desfăşurat în prezenţa procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi. Pentru prima oară în ultimii ani, la bilanţ nu a fost prezent preşedintele Traian Băsescu.
Procurorii anticorupţie au dispus în 2007 trimiterea în judecată a 167 de inculpaţi şi au soluţionat 1.359 de cauze, soluţii de scoatere de sub urmărire penală, de încetare sau de neîncepere a urmăririi penale, potrivit raportului prezentat marţi.
Anchetatorii au avut de soluţionat 3.319 cazuri în 2007, faţă de 2.615 în 2006, din care au fost soluţionate 2.070 , faţă de 1.509 în 2006.
Raportul remarcă creşterea semnificativă a numărului cauzelor complexe şi al celor "în care administrarea probelor s-a făcut cu dificultate", fiind cercetate şi trimise în judecată cu 60 la sută mai multe persoane care au ocupat importante funcţii şi demnităţi publice.
Corupţia în mediul public a fost mai blând pedepsită comparativ cu cea din domeniul privat, se arată în raport.
"Analiza pedepselor definitive aplicate de instanţele de judecată în cursul anului 2007 pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie a evidenţiat o sancţiune mai blândă a corupţiei din mediul public comparativ cu cea din mediul privat", a susţinut Morar.
El a adăugat că analiza realizată de DNA remarcă sancţionarea excesiv de blândă a faptelor de corupţie comise în domenii considerate ca vulnerabile la acest fenomen, precum şi lipsa unor criterii specifice şi unitare aplicabile în activitatea de individualizare a pedepselor.
În dosarul Flota, procurorii anticorupţie au dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală, a anunţat, marţi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, precizând că partea din dosar referitoare la preşedintele Traian Băsescu este disjunsă.
Antena3.ro