Antena 3 CNN Actualitate 2025 va fi anul scumpirilor şi al salariilor înghețate. Singurul avantaj pentru angajați va fi majorarea salariului minim

2025 va fi anul scumpirilor şi al salariilor înghețate. Singurul avantaj pentru angajați va fi majorarea salariului minim

G.M.
2 minute de citit Publicat la 10:47 01 Ian 2025 Modificat la 13:40 01 Ian 2025
portofel gol
2025 va fi anul scumpirilor şi al salariilor înghețate. FOTO: Getty Images

2025 va fi anul scumpirilor şi al salariilor înghețate. Singurul avantaj pentru angajați va fi majorarea salariului minim. De astăzi, acesta crește de la 3.700 de lei brut la 4.050 lei brut lunar.  Ceea ce contează cel mai mult pentru angajați este salariul net, care crește de la 2.360 de lei la 2.574 de lei.

Discuţiile despre salariul minim vin în contextul în care o directivă europeană prevede că statele membre UE trebuie să stabilească un "salariu minim adecvat", care să poată fi determinat transparent şi previzibil de către fiecare stat membru, în conformitate cu realitatea socială şi în acord cu legislaţiile naţionale.

România se află în continuare printre țările cu cele mai mici salarii minime la nivel european, însă a avut cea mai mare rată anuală de creștere în ultimii 10 ani.

Odată cu salariul minim, crește și punctul de amendă. Punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, potrivit legii. Până la sfârșitul anului 2024, punctul de amendă a fost plafonat la 165 de lei. De la 1 ianuarie 2025, în schimb, valoarea acestuia va crește la 202,5 lei, reflectând noul salariu minim brut de 4.050 de lei. Persoanele care nu poartă centura de siguranță pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 2 și 3 puncte. Așadar, dacă până acum cei care nu purtau centură riscau o amendă de până în 495 de lei, acum amenda maximă va fi 607 lei.

Într-o analiză detaliată în cadrul rubricii „Safe Income” de la Antena 3 CNN, Andrei Perianu a discutat despre impactul acestei creșteri asupra finanțelor personale ale românilor. „Atunci când vorbim despre finanțe personale, cel mai important este să investim în noi înșine pentru a deveni mai competitivi pe piața muncii. Creșterea salariului minim este un sprijin important, dar adevărata provocare este să ne gândim cum să folosim acești bani suplimentari pentru a ne dezvolta pe termen lung,” a declarat acesta.

De la venit activ la venit pasiv

În timp ce creșterea veniturilor active este esențială, Andrei Perianu a subliniat importanța diversificării resurselor financiare prin economisire și investiții. „Venitul activ este doar un sertar. Cei care au deja un salariu sunt pe drumul către îmbogățire. Sună pompos, dar adevărul este că prin economisire și prin accesarea de credite responsabile, cum ar fi cele pentru nevoi personale sau pentru investiții în imobiliare, românii pot pune bazele unui viitor mai stabil,” a explicat el.

Potrivit economistului, tot mai mulți români își îndreaptă atenția către investiții mai sofisticate. „Tradițional, românii au investit în imobiliare, dar acum vedem un interes în creștere pentru titlurile de stat și pentru piața de acțiuni, fie pe bursa locală, fie pe cele internaționale. De ce e important? Pentru că astfel îți poți crește banii mai repede, iar venitul pasiv devine o sursă de siguranță financiară, care funcționează în paralel cu munca de zi cu zi,” a adăugat Andrei Perianu.

Creșterea salariului minim este un pas pozitiv, însă expertul subliniază că dezvoltarea financiară pe termen lung necesită o strategie bine gândită. „Fiecare trebuie să-și analizeze opțiunile și să decidă cum poate face mai mulți bani. Economiile, investițiile și educația financiară sunt cheia pentru a construi o viață mai bună,” a concluzionat Andrei Perianu.

×
x close