În concluzie, arată studiul, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate ar trebui consideraţi în situaţie de risc.
Cifrele oficiale pe care se bazează autorităţile au ca punct de plecare declaraţiile părinţilor care au plecat la muncă în străinătate. În condiţiile în care mulţi părinti pleacă şi în prezent ilegal sa lucreze în străinătate, aceste declaraţii sunt concludente doar într-oarecare măsură.
Judeţul Suceava este fruntaş la numărul de copii rămaşi singuri. Din 10.000 de familii cel puţin unul dintre părinţi lucrează în străinătate şi 3.000 de copii au ambii părinţi plecaţi. Alţi 500 de copii care provin din familii monoparentale au rămas fără nici un sprijin în urma plecării singurului părinte la muncă în afara graniţelor ţării.
Au fost semnalate peste 150 de cazuri de copii care au suferit în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, în urma unui abandon, neglijenţă, săracie, copii asupra cărora s-a luat o măsură de protecţie.
Mulţi părinţi plecaţi peste hotare şi-au luat până la urmă şi copii în ţările respective.
Ancheta de teren a fost realizata in perioada 4-11 iunie 2007, pe un esantion reprezentativ de 2037 elevi din clasele V-VIII, cu un subesantion de 437 elevi care au unul sau ambii parinti plecati la munca în străinătate.
Antena 3