Antena 3 CNN Actualitate 16 ani de la mineriada care a dus la căderea Guvernului Roman

16 ani de la mineriada care a dus la căderea Guvernului Roman

1 minut de citit Publicat la 07:48 25 Sep 2007 Modificat la 07:48 25 Sep 2007
16 ani de la mineriada care a dus la căderea Guvernului Roman
Marţi se împlinesc 16 ani de la începutul celei de-a patra mineriade. Evenimentele din acele zile au adus prejudicii grave imaginii României şi au risipit simpatia internaţională pe care ţara noastră o câştigase cu sânge în decembrie 1989. Pe 25 septembrie 1991, în jurul orei 10 dimineaţa minerii de conduşi Miron Cozma, au venit în Capitală cu mai multe garnituri de tren. Din gara Băneasa, ortacii s-au îndreptat spre Piaţa Victoriei. S-au oprit în faţa clădirii Guvernului şi i-au cerut primului ministru de atunci, Petre Roman, să iasă pentru a discuta cu ei. În jurul prânzului minerii au declanşat primele atacuri cu pietre şi sticle incendiare asupra clădirii guvernului şi a forţelor de ordine mobilizate în zonă.

Primul ministru şi funcţionarii din Palatul Victoria au fost evacuaţi. Iniţial, Petre Roman ar fi vrut să coboare în mijlocul minerilor dar această solutie nu a fost acceptată de SPP. Piaţa Victoriei a fost evacuată abia spre seară, iar minerii s-au îndreptat spre Televiziune şi Piaţa Universităţii.

Miron Cozma, aflat în fruntea unei delegaţii a minerilor, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Ion Iliescu. La acea întâlnire, Cozma a condiţionat retragerea minerilor de demiterea primului ministru. A doua zi, pe 26 septembrie, minerii au atacat din nou clădirea Guvernului. Sub presiunea evenimentelor reprezentanţii minerilor şi conducerea ţării s-au întâlnit şi au negociat cu uşile închise.

După câteva ore preşedintele Senatului, Alexandru Bârlădeanu, a anunţat pe postul naţional de televiziune demisia Cabinetului Petre Roman. Odată ce ţelul principal a fost atins, Miron Cozma le-a cerut ortacilor să plece acasă. Minerii nu l-au ascultat însă şi au pătruns în sala de şedinţe a Adunării Deputaţilor, unde au cerut demisia lui Ion Iliescu şi satisfacerea tuturor revendicărilor pentru care au venit la Bucureşti.

Ion Iliescu s-a întâlnit din nou cu o delegaţie a minerilor condusă de Miron Cozma. La finalul discuţiilor Iliescu şi Cozma au semnat un comunicat, prin care se anunţa că revendicările minerilor au fost rezolvate. Acest moment a reprezentat, de altfel, şi episodul final a celei de-a patra mineriade.

MINERIADA DIN SEPTEMBRIE 1991  

Antena 3

×
TOP articole
x close