Antena 3 CNN Emisiuni Voi cu Voicu Misterul mormântului legat cu lanţuri din Cimitirul Bellu: "Trupul era păstrat într-o casetă din cristal"

Misterul mormântului legat cu lanţuri din Cimitirul Bellu: "Trupul era păstrat într-o casetă din cristal"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 00:19 18 Feb 2024 Modificat la 00:52 18 Feb 2024

Unul dintre cele mai misterioase cavouri din Cimitirul Bellu din București este cel al Iuliei Hașdeu.

Locul de veci a fost proiectat după indicațiile obținute în urma ședințelor de spiritism. Se spune că zgomotul pașilor vizitatorului se aude direct în sicriul Iuliei Hașdeu.

Copil genial, Iulia Hașdeu a murit la vârsta de 18 ani de tuberculoză, lăsându-și tatăl împietrit de durere.

Părintele său, Bogdan Petriceicu Hașdeu, a încercat să ia legătura cu fiica sa dincolo de moarte, iar cu acest scop a organizat ședințe de spiritism.

Cristian Anița, director Arhivele statului, dezvăluie că s-au păstrat obiecte importante ale familiei Hașdeu, precum caietele de notițe ale Iuliei, scrisorile trimise în perioada în care fata se afla la Paris, dar și însemnările tatălui, din perioada în care a încercat să ia legătura cu fiica sa, după ce aceasta a murit.

"Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primăvara nu sosea încă. Într-o seară umedă şi posomorâtă, şedeam singur în odaie lângă masa mea de lucru.

Dar înainte-mi, ca întotdeauna, era o testea de hârtie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu; dar fără ca s-o ştie, mâna mea luă un creion şi îi rezemă vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi cum ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic.

De îndată mâna mea se puse în mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel puţin. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem.

Aruncai privirea pe hârtie şi citii acolo foarte limpede: Sunt fericită! Te iubesc! Ne vom revedea!, era scris și iscălit cu slova fiicei mele", a scris Hașdeu, în cartea Sic Cogito.

Mormântul Iuliei Hașdeu, închis cu lanțuri

După acest semn, Hașdeu și-a făcut un scop din a regăsi spiritul fiicei sale prin orice mijloace  și s-a refugiat în spiritism.

Cristian Anița spune că Hașdeu și-a iubit atât de mult fiica încât nu a putut să stea departe de ea. 

Inițial, a construit un templu în amintirea fiicei sale, după indicațiile primite de la Iulia, prin intermediul ședințelor de spiritism.

Cândva, ceasul de pe mormânt afișa ora la care Iulia a murit, iar pașii vizitatorilor se aud direct în sicriu.

Iulia Hașdeu a fost prima femeie din România admisă la Sorbona. Examenele din ce în ce mai grele o epuizau, însă era determinată să reușească.

Iulia Hașdeu a fost înmormântată în sicriu de sticlă, însă mormântul a fost vandalizat, iar capul a dispărut.

"Este cel mai vandalizat monument din Cimitirul Bellu. Este singurul monument care nu a fost vandalizat cu scopul de câștig.

Unii au crezut că acest mormânt ar putea fi impregnat cu puteri paranormale, ceea ce este un nonsens. Cripta nu a fost niciodată deschisă pentru public, însă, în trecut, Bogdan Petriceicu Hașdeu petrecea multe ceasuri în interior.

Din păcate, vandalizările succesive au făcut să dispară capul Iuliei Hașdeu. Trupul era păstrat într-o casetă din cristal, astfel încât să poată fi văzut de tatăl său. Nici până astăzi nu se știe ce s-a întâmplat cu capul Iuliei", a povestit Damian Anfile, inspector în cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) București.

×
Parteneri
x close