Antena 3 CNN Emisiuni Voi cu Voicu Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat ce transmite profilul psihologic al Gurului din Apuseni şi al membrilor sectei "Copiii Soarelui"

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat ce transmite profilul psihologic al Gurului din Apuseni şi al membrilor sectei "Copiii Soarelui"

Mirela Voicu
2 minute de citit Publicat la 22:09 11 Iun 2022 Modificat la 23:31 11 Iun 2022
Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat ce transmite profilul psihologic al Gurului din Apuseni şi al membrilor sectei "Copiii Soarelui"
Sursa foto: Colaj Facebook | Antena 3

Al doilea cel mai cunoscut Guru din România a ajuns pe mâinile poliţiştilor. După Bivolaru, Ardelean Fărcaş, sau "Adi de la Brad", e acuzat că a înşelat mii de oameni.

Fostul miner, fără acreditări în yoga sau tehnica meditației, a format în Munții Apuseni o comunitate prin care au trecut chiar şi străini sau vedete. Există însă mărturii că, şi-a exploatat, abuzat, hărțuit şi chiar violat membrii.

Mai mult, Adi de la Brad care este cercetat sub control judiciar din Apuseni, susţine că are mii de copii în toată lumea şi dă asigurări că atât el cât şi comunitate pe care a creat-o va trece peste toate provocările.

Analizând aceste cazuri, dar şi consiliind pe părinţii celor care au ajuns în comunitatea Copii Soarelui Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a evidențiat ce transmite profilul psihologic al acestor tipuri de indivizi şi la ce riscuri pe termen lung se supun cei care aleg să se refugieze într-o asemenea comunitate. 

"Subiectul este unul cu care sunt, din păcate intimat şi pe o altă cale pentru că ani în urmă am avut în cabinetul meu părinți ai uneia dintre persoanele care a ales să se refugieze în comunitatea respectivă.

Cred că dacă folosim psihiatria oferim o portiță de scăpare cumva degrevăm astfel de persoane de responsabilitatea pe care o poartă

Trebuie spus clar şi răspicat că astfel de organizații au de obicei în centru un personaj carismatic, un escroc foarte abil care "îşi folosește produsul pe care îl vinde unei populații vulnerabile, dar al cărei scop în cele din urmă nu are cum să fie terapeutic.

Poate să fie beneficiar pentru el dintr-o perspectivă financiară sau din perspectiva jocului de putere.

Jocul de putere pentru un Guru este să capete adepți, să răspândească o anumită doctrina mai mult sau mai puțin sofisticată şi în cele din urm să ducă o viaţă de huzur.

Când observăm fenomenele sectariene în centru este o persoană care are poate un mic grup de persoane de jur împrejur şi care se folosesc de comunitatea mai largă pe care o subjugă, pe care o iau în sclavie, e o formă modernă de sclavie şi pe care o supun unor rele tratamente. 

În interiorul psihologiei comunității poţi să observi, în schimb câteva particularități: felul în acre oamenii îşi schimbă comportamentul faţă de familiile de origine, faţă de comunitatea din afară, ostilitatea pe care o capătă faţă de lumea din afară faţă de cea dinăuntru şi în cele din urmă felul în care se deteriorează starea lor de sănătate mentală. 

Aici, din păcate, intervine, din nou, psihiatria pe drum. La un moment dat o persoană care s-a alăturat unei secte pică din grație sau pică din grația Guru-lui.

Un lucru interesant la secte este ce se întâmplă cu dizidenții care zic: hei, uite, eu nu mai vreau să stau la tine în comunitate.

Deşi în aparență ei sunt liberi să plece poţi să observi în 'n' cazuri, care au fost documentate, că acostații vor fi vânați, fie de guru fie de membrii sectei şi asta îţi arată organizația în ce fel se manifestă.

Anume că este o organizație tribală, primitivă cu elemente de cult, dar care în cele din urmă nu suportă dubla permeabilitate. La modul propriu abandonezi orice speranță când intri în comunitate", a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru, în emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3.

×
x close