"Pe noi, ca medici, nu ne sperie numărul de infectări, ci reblocarea sistemului sanitar, reaglomerarea şi ultima etapă - decesul unui număr foarte mare de pacienţi, pentru că sunt în România foarte multe persoane vulnerabile, foarte multe persoane la risc, cu comorbidităţi şi cu o rată mică de vaccinare", a spus Voichița Lăzureanu.
Voichița Lăzureanu, medic infecționist: "Nu ne sperie numărul de infectări"
În mod oficial, până în prezent, în țară au fost descoperite 183 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2. Masca de protecție chirurgicală sau FPP2 va deveni obligatorie în toate spațiile frecventate de oameni, din momentul în care incidența trece de 1 la mie. Asta înseamnă că trebuie purtată pe stradă, în stații și în toate locurile în care cineva nu e singur.
"Foarte multă lume s-a bazat pe acea mască textilă. E adevărat, nu este standardizată. Una e mai subţire, una mai groasă, una e mai verde, una mai galbenă dar totuşi doi ani de zile ele au fost acceptate. Acum se trece doar la mască chirurgicală şi FFP2, ceea ce din punct de vedere medical este foarte bine.
În momentul în care dai o ordonanţă trebuie să te gândeşti şi cum o implementezi. Măcar la şcoală să se ofere măşti chirurgicale", a spus Voichița Lăzureanu.
"Important e să fim cu conştiinţa împăcată fiecare dintre noi, că am făcut tot ce s-a putut pentru noi şi pentru comunitate. Nu cred că ar trebui impuse aceste măsuri, cred că doar ar trebui comunicate şi fiecare să fim responsabili la rândul nostru(...).
Scopul final este de a nu pierde vieţi", a adăugat medicul.
Dr. Voichiţa Lazureanu, adevărul despre Omicron: "Ţinem cont de aceste informaţii? Totul depinde de noi"
Voichița Lazureanu, medic infecționist la spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a comentat evoluția Omicron care face ravagii în țările cu peste 70% vaccinare.
Medicul face apel la populaţie să se informeze corect şi să aleagă conștient şi responsabil.
„Adevărul este personal, temporar și relativ pentru că fiecare avem adevărul nostru, atât medical cât şi personal. Cred că foarte important acum în acest val ca și în celălalt este să fim responsabili, să fim empatici să nu fim radicali. Să nu avem pretenția că doar părerea noastră este cea absolută și cea universal valabilă și să apelăm la bunul simț personal și la informațiile medicale", a declarat medicul.