Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Teoria lui Putin despre ”denazificarea” Ucrainei, demontată de un profesor de la Yale: ”Istoria ne arată că Ucraina a fost ținta majoră a lui Hitler”

Teoria lui Putin despre ”denazificarea” Ucrainei, demontată de un profesor de la Yale: ”Istoria ne arată că Ucraina a fost ținta majoră a lui Hitler”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 23:06 12 Apr 2022 Modificat la 23:13 12 Apr 2022
profesor-yale-denazificare-ucraina
Sursa foto: YouTube/YaleUniversity

Timothy Snyder vorbește despre cum Ucraina a fost un teritoriu-cheie atât pentru Germania nazistă, cât și pentru URSS în cel de-Al Doilea Război Mondial.  ”Istoria ne arată că Ucraina a fost ținta majoră a lui Hitler”, susține Timothy Snyder, într-un interviu pentru Institutul Ucrainean de la Londra.

„Principalul lucru care trebuie înțeles despre Al Doilea Război Mondial este că teritoriul Ucrainei este cauza acestei conflagrații mondiale. Germania urmărea să își facă un imperiu spre est care ar fi unit industria germană cu solul bogat al Ucrainei și astfel va putea crea o putere care să concureze cu britanicii și cu americanii în viitor.

Fără această viziune colonială, în centrul căreia era Ucraina, nu ar fi existat Al Doilea Război Mondial. Ucrainenii nu știau asta. Cei mai mulți germani nu știau nici ei nimic. Ne mulțumim cu povești simple despre Al Doilea Război Mondial, despre atacurile naziste (blitz), despre atacarea Pearl Harbour, despre rezistența franceză. Ne place să auzim despre o țară care a fost invadată și apoi a ripostat.

În cazul Ucrainei, trebuie să chibzuim mai mult. Acest război nu a început doar prin invadarea unei țări de către reichul nazist, ci când Uniunea Sovietică a invadat o țară.

Aici e punctul în care toate miturile despre Al Doilea Război Mondial merg într-o direcție greșită. Britanicii plasează declanșarea războiului la mijlocul lui 1941, americanii la sfârșitul lui 1941, francezi în primăvara lui 1940. Dar Al Doilea Război Mondial începe în septembrie 1939, și începe printr-o alianță a Uniunii Sovietice cu Germania Nazistă. Începe cu URSS invadând Polonia, care atunci era aliata Germaniei naziste.

După câteva luni de la acea invazie, Republica Sovietică a Ucrainei se întinde spre vest pentru a captura teritorii care au aparținut Poloniei. În prima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, avem o situație curioasă cu privire la poziția Ucrainei. Ucraina a devenit acum ceea ce ucrainenii numesc ”soborna”. Teritoriul Ucrainei a fost lărgit, dar se află sub puterea sovieticilor, și acea putere sovietică este trimisă să ajute Germania nazistă.

Surplusul agricol al Ucrainei este folosit pentru a hrăni soldații germani, care invadează țările de jos, Franța și pe piloții care bombardează Marea Britanie.

În prima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina este un teritoriu lărgit. În a doua parte a războiului, Germania își trădează aliatul sovietic și Wehrmacht, armata germană, invadează Uniunea Sovietică. Aceasta este partea războiului care privește mai ales Ucraina.

Scopul acestui război din perspectiva germanilor, sau în viziunea personală a lui Hitler, e să distrugă puterea sovietică, astfel încât teritoriul Ucrainei să poată hrăni Germania și să fie absorbit într-un imperiu german extins. Dar și aici, lucrurile sunt mai complicate decât par.

La început, când Germania a invadat Ucraina, mulți ucraineni cred că ocupația germană nu are cum să fie mai rea decât puterea sovietică. Motivul pentru care cred asta vine din ce-și amintesc din trecut. Germania le-a ocupat teritoriul și în Primul Război Mondial și, deși i-a exploatat, nu s-a comportat oribil. Au ținut minte și marea foamete din 1932-1933. Germania invadează Uniunea Sovietică la doar 8-9 ani după acea experiență. Mulți locuitori din Ucraina - ruși, evrei, polonezi - au crezut că invazia germană n-are cum să fie mai rea decât planul cincinal, decât puterea sovietică. De-asta, la început, locuitorii au privit ocupația germană a Ucrainei cu simpatie sau măcar cu speranță.

Când sovieticii ocupau țări, nu le tratau ca ocupații, le tratau ca teritorii unde acel stat trebuia anihilat. Exact la fel procedau și germanii. Au distrus din nou guvernarea pe baza legii, și, peste asta, au distrus și ordinea sovietică. Această dublă ocupație e foarte importantă pentru a înțelege contextul istoric general în care va avea loc Holocaustul și vor avea loc și alte masacre.

De asta în Ucraina, în Belarus și în Țările Baltice, Holocaustul e comis prin campanii de masacrare în masă. Înțelegerea Holocaustului este esențială pentru a înțelege istoria europeană și pe noi înșine. Trebuie să cunoaștem istoria pentru a putea opri greșeli teribile.

Dacă naționaliștii ucraineni încearcă să spună că au jucat vreun rol pozitiv în Al Doilea Război Mondial, istoria îi contrazice. Istoria le arată că au greșit când au crezut că Germania va fi aliatul lor.

Dacă, pe de altă parte, rușii încearcă să spună că Ucraina a fost o entitate fascistă colaboraționistă în Al Doilea Război Mondial, istoria le arată că Ucraina a avut de suferit mai mult decât Rusia. Istoria ne arată că Ucraina a fost ținta majoră a lui Hitler, a fost teritoriul pe care Hitler a vrut să îl cucerească. E datoria istoriei să ne oprească de la a crea mituri care să justifice și mai multă agresiune sau mituri care spun că n-am greșit nicioadată.”, a explicat Timothy Snyder.

 

×
x close