Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Imaginile dezastrului din Nicolaev |12 morți și 33 de răniți după ce proiectilele rusești au lovit o clădire administrativă

Imaginile dezastrului din Nicolaev |12 morți și 33 de răniți după ce proiectilele rusești au lovit o clădire administrativă

Cristi Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:01 30 Mar 2022 Modificat la 20:11 30 Mar 2022
Nicolaev
Sursa foto: Antena 3

Am ajuns în cele mai fierbinți puncte ale Ucrainei, unde rușii lovesc, mai nou, de pe mare. Nicolaev a fost bombardat aproape fără oprire timp de o lună, la fel şi zonele din jur. Ieri, am vorbit cu primarul care căuta supraviețuitori în ruinele clădirii administrative din oraş, o clădire-turn găurită la propriu de rachete. Azi, avem un bilanț. 15 oameni au murit, alţi 33 sunt răniţi.

Pe drumul care duce la Nicolaev zac de săptămâni întregi epavele tancurilor şi blindatelor rusești. Aici, războiul a devenit o normalitate.

Armata rusă a bombardat inclusiv sediul administrației locale. Distrugerile sunt uriașe. Căutările supraviețuitorilor continuă.

"Această clădire aparține Radei din regiunea Nicolaev. Eu sunt angajată ca funcționar în aparatul de stat. Clădirea noastră a fost lovită foarte puternic cu o rachetă. În interior erau mulți oameni, la ora 8 începuse programul de muncă.

Puteți vedea cât de distrusă este clădirea exact acolo unde erau cabinetele administrației. Au fost distruse cabinetele de lucru al guvernatorului, al șefului administrației militare", spune Ana una dintre supraviețuitoarele atacului. 

Autorităţile locale depun eforturi mari pentru a duce la îndeplinire principalele două sarcini: apărarea orașului, dar şi evacuarea civililor.

"Noi am pus la dispoziție transportul public pe care îl aveam. I-am informat pe oameni, i-am luat şi i-am trimis către Odesa şi de acolo mai departe către vest", spune şi primarul din Nicolaev.

Militarii ucraineni că trupele lui Putin se vor retrage din zonă 

Pe măsură ce luptele erau purtate de-a lungul drumului, la doar câteva minute de aici, civilii se înghesuiau în beciuri pentru a se proteja, speriați de lupte, dar terifiați de pericolul încercării de a fugi.

Un alt pericol major este cel al obuzelor neexplodate, spun autoritățile ucrainene.

Primarul orașului Nikolaev: ”Pot să spun că România ne-a ajutat foarte mult”

Întrebat dacă este o țintă a trupelor ruse, edilul a răspuns afirmativ: ”Da. Cu siguranță. Sunt pregătit pentru asta. Sunt înarmat şi gata să mă apăr pe mine şi să îmi apăr oamenii. Cu siguranță poate fi posibil, dar nu stau în aceleași locuri sau clădiri. Mă mut în jurul orașului. Sper să nu mă găsească”.

”Acum lucrăm pe partea umanitară. Colectăm produsele cu termen de expirare lung. Precum conserve, paste, pentru a le da oamenilor”, a spus Oleksandr Syenkevych.

Primarul spune că acest conflict este mai mult decât unul între Rusia și Ucraina: ”Nu suntem în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Suntem în războiul dintre lumea occidentală şi nazismul rusesc. Nu ştim unde se va opri Puțin. Azi suntem punctul de oprire ale trupelor lui”.

Edilul a vorbit și despre țara noastră, apreciind ajutorul pe care l-a acordat: ”pot să spun că România ne-a ajutat foarte mult. În primele zile e război am vorbit cu primarul Brașovului, Allen Coliban. Ne-a trimis camioane cu conserve de carne. Am apreciat ajutorul”.

×
x close