Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Mircea Coşea, despre avertismentul FMI către Europa privind subvenţiile în criza energetică: "România e un caz special"

Mircea Coşea, despre avertismentul FMI către Europa privind subvenţiile în criza energetică: "România e un caz special"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:42 05 Aug 2022 Modificat la 20:57 05 Aug 2022
Mircea Cosea
Impozitul progresiv pe venituri. Mircea Coşea: "Orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă omorârea acestui popor" Sursa foto: Arhiva Antena 3

FMI a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică prin acordarea unui sprijin financiar pe scară largă, afirmând că, în schimb, consumatorii ar trebui să suporte partea cea mai mare a prețurilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei.

Întrebat despre acest avertisment profesorul Mircea Coşea a spus: 

"Fondul Monetar Internațional de câțiva ani este pe o linie paralelă cu realitatea. Nu renunță la anumite abordări care sunt foarte dure și nu are în vedere un fapt foarte simplu și anume că până la urmă, organizațiile acestea de tip internațional au fost create după ce de-al Doilea Război Mondial, tocmai pentru a sprijini populația.

Economia are diferite sarcini, ea lucrează cu cifre, compară, împarte că până la urmă economia este o știința și este baza unei politici care trebuie să sprijine populația.

În condiții de resurse minime, economia ar trebui să găsească soluții ca populația să aibă o acoperire cât mai bună a necesității.

"Dacă FMI părăsește populația, guvernele ce mai fac?"

Dacă Fondul Monetar Internațional părăsește populația, mă întreb de ce mai avem nevoie de guverne. Atunci ce fac guvernele? Se ocupă numai de Ucraina? 

Eu aș prefera să nu includ în România în această situație, pentru că România e un caz special. România nu a avut niciodată o poziție clară, bine gândită, în legătură cu negocierea pe care a avut-o cu Fondul Monetar Internațional.

A acceptat aproape tot. Însă nu cred în această lume, în această situație, că Guvernele vor asculta indicațiile Fondul Monetar, ba din contră, văd contrar.

Uitați-vă ce se întâmplă în Franța, Guvernul face eforturi extraordinare pentru a ajuta populația. Pe același drum merge Spania şi țările centrale europene, nu mai vorbesc de Ungaria.

Deci e foarte complicat și chiar periculos să lași populația de capul ei în aceste situații, deși sunt total de acord că în aceste condiții trebuie să îţi iei o responsabilitate la nivel individual, pentru că ministrul de Finanțe nu poate să vină acasă la tine fiecare zi", a spus profesorul Mircea Coşea, analist economic, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Citiţi şi: Mircea Coşea, despre ROBOR: "Timpul nu mai lucrează în favoarea României. Răspunsul trebuie căutat în altă parte, nu la banca"

×
x close